Aurescu: Am auzit din partea unora ca am pierdut procesul de la Haga

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 16:388098 citiri
Aurescu: Am auzit din partea unora ca am pierdut procesul de la Haga
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marti, ca a fost recent acuzat ca este afiliat politic si ca a auzit chiar, in aceste zile, "din partea unora care nu prea stiu politica externa", ca a pierdut procesul de la Haga.

"In aceste zile am fost in mod repetat acuzat ca sunt afiliat politic si vreau sa clarific acest aspect. Sunt diplomat de cariera, nu sunt membru al niciunui partid si nu sunt afiliat politic vreunui partid.

S-a invocat in ceea ce ma priveste un episod singular, unic de tangenta a mea cu sfera politicii interne de acum 11 ani. A fost unica mea experienta politica de acest fel, care m-a invatat elocvent care sunt bataliile care trebuie purtate, adica cele de politica externa.

Am ramas consecvent acestui crez si am putut, astfel, sa ma ocup, dupa acel episod, in MAE, timp de 4 ani, 4 luni si 18 zile de procesul de la Haga, pe care l-am castigat. (...) Am auzit in aceste zile din partea unora care nu prea stiu politica externa si ca am pierdut acest proces", a spus seful diplomatiei romane, la sediul MAE.

Bogdan Aurescu: MAE va sustine votul prin corespondenta in strainatate

El a precizat ca procesul de la Haga a insemnat cea mai mare extindere de drepturi suverane si jurisdictie suverana a Romaniei de la Marea Unire din 1918, adica 9.700 km patrati.

"Fiecare zi pe care am petrecut-o lucrand in Ministerul de Externe in ultimii 19 ani ca diplomat de cariera, iar in ultimul an ca ministru al Afacerilor Externe a fost un prilej de responsabilitate suplimentara, de preocupare si de munca asidua pentru politica externa a Romaniei. Am incercat sa folosesc fiecare zi, fiecare ora, fiecare minut pentru a lucra cat mai eficient impreuna cu colegii mei si nu a existat niciun weekend pe care sa nu-l petrec la lucru", a adaugat Bogdan Aurescu.