Ambasadorul in Armenia, rechemat urgent la Bucuresti pentru declaratii antisemite si homofobe (Video)

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 14:15
8216 citiri
Ambasadorul in Armenia, rechemat urgent la Bucuresti pentru declaratii antisemite si homofobe (Video)
Foto: Civil Net

Sorin Vasile, ambasadorul Romaniei in Armenia, a fost rechemat la Bucuresti de catre ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru a da explicatii cu privire la comentariile "antisemite si homofobe" facute cu prilejul unei conferinte de presa tinuta la Universitatea Americana din Erevan.

"MAE isi exprima regretul si condamna ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale ambasadorului. MAE condamna ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promoveaza intoleranta si stereotipurile.

MAE precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul de Externe.

Ministerul reaminteste ca Romania va detine, in 2016, presedintia Aliantei Internationale privind Memoria Holocaustului (IHRA), de aceea tara noastra "va continua sa depuna toate eforturile astfel incat sa fie combatut, in mod eficient, in orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care il va promova", se mai arata in document.

Totodata, ministerul precizeaza ca ambasadorului Sorin Vasile i s-au transmis deja "instructiuni" ca sa isi ceara scuze pentru ceea ce a facut. "Scuzele sale au fost publicate in cursul zilei de astazi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicatiei armene Civilnet.am", se mai precizeaza in comunicatul citat.

MCA: Antisemitism la nivel inalt

Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului MCA Romania a solicitat oficiat, vineri dimineata, Presedintiei Romaniei sa ia masuri in acest caz, scrie Adevarul.

Reprezentantii MCA Romania au aratat ca "In discursul sau tinut la Universitatea Americana din Erevan, in data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul Romaniei a popularizat stereotipuri religioase, antisemite si homofobe, amestecand glume despre evrei cu genocidul armean".

"Raspunzand intrebarilor studentilor si ale presei, in opinia noastra, domnul Vasile a facut comentarii de o ignoranta crasa, de o lipsa totala de respect si deplina iresponsabilitate. Domnul Vasile a 'expediat' genocidul armean intr-o fraza, a facut comparatii homofobe si a glume despre contabili evrei lacomi, gata sa incalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit", au mai sustinut reprezentantii MCA Romania, subliniind faptul ca "acesta este, de departe, cea mai clara dovada de antisemitism la nivel inalt, depasind cazurile Sova si Neamtu".

Declaratiile socante ale ambasadorului Sorin Vasile

Conform site-ului armean Civil Net, Sorin Vasile a dat un raspuns socant intrebat fiind de un student ce este mai important pentru Romania - legaturile politice si economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoasterii genocidului armean.

Diplomatul a inceput sa comenteze ideea de moralitate si a facut trimitere la cuplurile gay.

"Care este moralitatea intr-un cuplu normal... cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii si cei normali, barbati si femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau...? Deci, este la fel cu.. stiti, totul este relativ. Acesta este raspunsul la intrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay", a raspuns el, spre stupoarea celor prezenti.

Mai mult, intrebat prin intermediul unui mail trimis peste cateva zile, dupa ce a aparut transcriptul declaratiilor sale, ce a vrut sa spuna, ambasadorul a dat un raspuns la fel de socant.

"Stiti politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Sa stii ca, de fapt, este o gluma buna cu evreii.. Evreul, marele om de afaceri, care cauta un contabil in compania sa si pe primul candidat il intreaba cat fac 10+10. 20, raspunde candidatul. Nu, nu esti bun, iesi afara. Al doilea raspunde 30. Nu, nici tu, iesi afara. Si vine al treilea si spune: '10+10? Cat vrei sa fie?'. Ok, esti angajat. Asta nu este matematica, sa spui 1+1 fac 2. Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani. Nu spun cine este corect, cine nu este correct, pentru ca nu am dreptul sa spun, dar... este complicat", a explicat Sorin Vasile.

Scuze publice

Conform jurnalistilor de la Civil Net, ambasadorul si-a cerut scuze public, dar initial refuzase sa faca acest lucru.

"Vreau sa imi exprim deplinul regret cu privire la comentariile legate de tragicul eveniment care a cauzat o infinita suferinta poporului armean la inceputul secolului trecut si care au ajuns sa aduca, fara intentie, o ofensa poporului armean.

Cu deplin regret am aflat cum au fost interpretate comentariile mele. Sunt profund intristat de neintelegerile nefericitie care s-au produs si care ar putea afecta relatiile traditionale solide dintre poporul roman si poporul armean, construite in secole de sustinere si incredere reciproca.

Daca anumite remarci pe care le-am facut au fost considerate nepotrivite, imi exprim profundul regret. Subliniez ferm ca Armenia are un prieten in mine", a aratat, printre alele, Sorin Vasile in comunicatul dat publicitatii.

Cine e Sorin Vasile

Sorin Vasile a preluat postul de ambasador al Romaniei in Republica Armenia in septembrie 2013.

Conform CV-ului sau, el are o experienta vasta in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a absolvit Facultatea de Geografie din Bucuresti si Facultatea de Relatii Internationale din Moscova, si cunoaste zece limbi straine.

Intre 1993 si 1995 a fost redactor corespondent pentru ziarul Evenimentul Zilei.

Diplomatul a mai fost Consul General la Consulatul General din Hong Kong si secretar-consilier la ambasadele din Rusia, Polonia si Croatia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ambasador Armenia rechemat antisemit homofob, #Sorin Vasile rechemat Erevan , #ministru de Externe