De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 22:10
5689 citiri
De câți bani avem nevoie pentru o viață ideală. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu
Contrar așteptărilor, majoritatea oamenilor spun ca ar duce o viață ideală cu 10 de milioane de dolari FOTO Pixabay

De câți bani ai nevoie pentru a-ți duce „viața absolut ideală”? Răspunsul pentru majoritatea oamenilor, conform noilor cercetări efectuate de psihologi universitari, este de 10 milioane de dolari, însă nu și pentru americani, care spun că au nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari.

Academicieni de la universitățile din Bath, Bath Spa și Exeter au descoperit că, contrar presupunerii că toată lumea vrea să fie cât mai bogată, majoritatea oamenilor spun că ar fi fericiți cu câteva milioane de dolari.

Un studiu efectuat pe aproape 8.000 de oameni din întreaga lume a constatat că, în 86% din țări, majoritatea oamenilor cred că pot avea o viață ideală cu 10 milioane de dolari sau mai puțin.

În Argentina, India și Rusia, mai mult de 50% dintre respondenți au spus că ar dori un milion de dolari sau mai puțin. Cu toate acestea, în SUA, majoritatea oamenilor au spus că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari sau mai mult pentru a duce o viață ideală, 31,7% (cel mai popular răspuns) spunând că și-ar dori cel puțin 100 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, cel mai popular răspuns (26%) a fost un milion de dolari, iar majoritatea a spus că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi adecvat. 13% au spus că ar dori 100 de miliarde de dolari sau mai mult.

„Un principiu economic fondator conform căruia toată lumea este motivată de << dorințe nelimitate >>, blocată pe o bandă de alergare consumeristă și străduindu-se să acumuleze cât mai multă bogăție poate că este neadevărată”, arată studiul publicat în revista Nature. „Credința în acest principiu a avut, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății planetei. Efortul de a crește în mod continuu bogăția individuală și urmărirea creșterii economice nesfârșite au avut un cost mare. Pe măsură ce bogăția a crescut, la fel au crescut și utilizarea resurselor și poluarea”.

Dr. Paul Bain, cercetător principal și lector la departamentul de psihologie de la Universitatea din Bath, a spus că, deși cifrele din răspunsurile tipice sună ca o mulțime de bani, „când se consideră că reprezintă bogăția ideală a unei persoane de-a lungul întregii sale vieți, sunt relativ moderate”.

„Ideologia dorințelor nelimitate, atunci când este portretizată ca natură umană, poate crea presiune socială pentru ca oamenii să cumpere mai mult decât doresc de fapt”, a spus el. „Descoperirea faptului că viețile ideale ale majorității oamenilor sunt de fapt destul de moderate ar putea face ca oamenii să se comporte mai ușor din punct de vedere social în moduri care sunt mai aliniate cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți și să sprijine politici mai puternice pentru a ajuta la protejarea planetei”.

Dr. Renata Bongiorno, co-autor al raportului și psiholog social la Universitatea Bath Spa și la Universitatea din Exeter, a declarat: „Descoperirile sunt o reamintire clară a faptului că opinia majorității nu se reflectă neapărat în politicile care permit acumularea de sume excesive de avere de către un număr mic de indivizi.

„Dacă majoritatea oamenilor luptă pentru o bogăție limitată, politicile care sprijină dorințele mai limitate ale oamenilor, cum ar fi o taxă pe avere pentru a finanța inițiative de sustenabilitate, ar putea fi mai populare decât este adesea descris”.

O coaliție din ce în ce mai mare de politicieni și formatori de opinie solicită introducerea impozitelor pe avere în întreaga lume pentru a ajuta la reducerea decalajului marcant dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate.

Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, a cerut guvernului Marii Britanii să impună un impozit pe avere pentru cei superbogați pentru a ajuta la combaterea „inegalității în spirală”, despre care el a spus că dăunează profund moralului și încrederii colective, potrivit The Guardian.

„Inegalitatea în spirală este o problemă majoră în societatea noastră și toate dovezile sugerează că acest lucru dăunează profund moralului și încrederii noastre colective”, a spus Williams. „Un impozit pe avere de genul pe care îl susținem recunoaște că recompensele extrem de disproporționate pentru un număr foarte mic de cetățeni nu vor contribui la o comunitate națională coerentă și justă”.

Williams a spus că cei superbogați nu ar trebui să vadă răsplata către societate în general ca pe o povară fiscală, ci ca pe „o oportunitate de a construi o economie stabilă, durabilă, care să funcționeze pentru toată lumea”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Rusia președintelui Vladimir Putin a cerut în mod repetat crearea unei noi arhitecturi europene de securitate înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Moscova dorea...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#bogatii lumii, #superbogati Romania, #nivel trai, #avere , #stiri externe