Arăți bogat sau sărac? Cum este evaluată averea cuiva doar privindu-i fața: "Chiar și atunci când credem că nu exprimăm ceva"

Sambata, 27 Ianuarie 2024, ora 23:25
4680 citiri
Arăți bogat sau sărac? Cum este evaluată averea cuiva doar privindu-i fața: "Chiar și atunci când credem că nu exprimăm ceva"
Jeff Bezos FOTO / Hepta

Un nou studiu realizat la Universitatea din Glasgow a chestionat oamenii cu privire la ceea ce face ca cineva să pară bogat, în funcție de judecățile superficiale rapide.

Studiul, desfășurat cu participanți albi din culturile occidentale, a determinat ce trăsături faciale erau asociate cu un statut social înalt sau scăzut - bazat doar pe percepția oamenilor.

Concluziile, publicate în Jurnalul de Psihologie Experimentală al APA, au stabilit că oamenii cu fețe mai înguste, zâmbete în sus, sprâncene ridicate, ochi apropiați și o nuanță mai deschisă și mai călduroasă a tenului păreau mai bogați.

Oamenii asociau, de asemenea, aceste trăsături faciale cu încredere, competență și căldură.

Între timp, persoanele cu fețe mai late, mai scurte și mai plate, precum și guri în jos erau percepute ca aparținând unei clase inferioare, mai puțin de încredere și incompetente.

Deși nu se precizează în studiu, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, și CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, ambii miliardari, prezintă unele dintre trăsăturile menționate în cercetare. Zuckerberg are o față îngustă, iar Bezos are o nuanță călduroasă și roșiatică a tenului.

Autorii studiului au comentat cum judecățile bazate pe aspect pot duce la consecințe nefericite.

"Persoanele care sunt percepute ca având un statut social înalt sau scăzut sunt adesea judecate ca având trăsături avantajoase sau nefavorabile, respectiv. Astfel de judecăți se formează chiar și numai din aspectul facial, iar acest lucru poate avea consecințe semnificative pe viitor, inclusiv dezavantajarea celor percepuți ca având un statut social mai scăzut," a declarat autoarea studiului, Dr. R. Thora Bjornsdottir, într-un comunicat de presă.

"Rezultatele sugerează că stereotipurile sociale explică legătura dintre aspectul facial și judecățile asupra statutului social al individului. Acest lucru evidențiază faptul că stereotipurile pe care le avem au consecințe asupra modului în care îi percepem pe ceilalți - ele distorsionează percepțiile noastre. Impresiile noastre despre ceilalți pot apoi să ducă la avantaje sau dezavantaje particulare pentru aceștia," a adăugat ea.

Profesorul Rachael E. Jack, profesor de Cogniție Socială Computatională, a spus că speră ca studiul să poată evidenția prejudecățile oamenilor.

"Cercetarea noastră demonstrează cum anumite trăsături faciale joacă un rol crucial în legătura dintre percepțiile privind clasa socială și stereotipurile asociate. Aceste constatări nu sunt doar valoroase pentru avansarea înțelegerii noastre a teoriilor centrale privind percepția socială, ci ar putea contribui și la intervenții viitoare destinate să întrerupă percepțiile distorsionate," a spus el.

Acesta nu este singurul studiu care a încercat să evalueze averea cuiva privindu-i fața. Un studiu din 2017 de la Universitatea din Toronto, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a constatat că fețele oamenilor pot dezvălui dacă sunt bogați sau săraci. Acest studiu implica ghicirea averii unor persoane reale pe baza fotografiilor, iar participanții la studiu au ghicit cu o precizie de 53%, scrie nypost.com.

"În timp, fața ta ajunge să reflecte și să dezvăluie permanent experiențele tale", a declarat coautorul studiului, Nicholas Rule. "Chiar și atunci când credem că nu exprimăm ceva, relicve ale acelor emoții sunt încă acolo."

Gesturi golănești ale unui luptător iranian în Rusia. Cum a atins-o pe ”fata din ring” VIDEO
Gesturi golănești ale unui luptător iranian în Rusia. Cum a atins-o pe ”fata din ring” VIDEO
Luptătorul iranian Ali Heibati a făcut un gest scandalos la o gală MMA organizată în Rusia sâmbătă, 20 aprilie. Sportivul născut în Iran, dar care luptă de mulți ani în...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#bogat, #sarac, #fata, #evaluare, #avere, #trasaturi , #stiri magazin