Au început pregătirile pentru Bobotează la Catedrala Mitropolitană din Iași

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 14:00
1075 citiri
Au început pregătirile pentru Bobotează la Catedrala Mitropolitană din Iași
Butoaie cu agheasma la Catedrala Mitropolitana din Iasi FOTO Hepta/ Liviu Chirica

Au început pregătirile pentru sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde au fost plasate zece vase de o mie de litri fiecare în curtea Ansamblului Mitropolitan, pregătindu-se pentru ceremonia de Agheasmă Mare.

Directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, Lucian Apopei, a declarat că vineri va fi aşezată în faţa treptelor de intrare în Catedrala Mitropolitană crucea de Bobotează. Anul acesta crucea va fi împodobită din crengi de brad.

Potrivit acestuia, slujba liturgică de pe 6 ianuarie, ziua prăznuirii Botezului Domnului, va fi oficiată în două locaţii diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite.

"Credincioşii pot participa în incinta Paraclisului Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv - Sala 'Eclesia' din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6,30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9,00. Sfinţirea cea mare a apei sau slujba de Agheasma Mare se va săvârşi la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult, ca şi în anii precedenţi, în jurul orei 11,00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei", a declarat directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Lucian Apopei.

Acesta a explicat că, întocmai ca şi anul trecut, credincioşii care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze la rândul care va fi coordonat cu sprijinul autorităţilor locale.

"Va exista şi un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cei care ies din Catedrală de la închinat vor avea şi posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfinţire care se va săvârşi începând cu ora 11,00 pe esplanada din faţa Catedralei", a explicat Lucian Apopei.

Agheasma Mare va fi oferită apoi credincioşilor de aproximativ 40 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Reprezentanţii Mitropoliei au informat că pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite la Catedrală 10 butoaie, a câte 1.000 de litri de apă fiecare, care urmează să fie sfinţită pentru Agheasma Mare.

"Conform prevederilor tipiconale, aceeaşi slujbă de sfinţire a apei, Agheasma Mare, se face şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi şi se binecuvântează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente şi va fi oferită a doua zi, de Bobotează. oficialităţilor, membrilor corului, reprezentanţilor presei şi altor categorii de persoane. Agheasma Mare se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, 'spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă' ", a mai explicat preotul Lucian Apopei.

Ce sunt Floriile: Semnificația sărbătorii care precede Paștele. De luni se intră în Săptămâna Mare
Ce sunt Floriile: Semnificația sărbătorii care precede Paștele. De luni se intră în Săptămâna Mare
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), în acest an în ziua de 28 aprilie. Acum prăznuim unul dintre cele mai mari...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#Boboteaza, #pregatiri, #Catedrala Mitropolitana Iasi, #sarbatoare , #sarbatoare