O nouă boală descoperită de experți: Afectează unu din trei oameni

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 04:47
7631 citiri
O nouă boală descoperită de experți: Afectează unu din trei oameni
Misokinesia este o boală nou descoperită de experți FOTO: Science Alert

Un grup de oameni de știință condus de către Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, a efectuat un studiu publicat în prestigioasa revistă Nature Scientific Reports și a descoperit că o nouă boală poate afecta unu din trei oameni.

Ea se numește misokinesia – adică ”ura față de mișcări” ale altor persoane – acest fenomen ciudat puțin cercetat până acum de către cercetători din întreaga lume.

Conform studiului, senzațiile de stres cauzate de vederea agitației celorlalți indivizi reprezintă un fenomen psihologic incredibil de comun, care are impact asupra a mai mult de 30% dintre oameni, potrivit Science Alert.

„Misokinezia este definită ca un răspuns afectiv sau emoțional negativ puternic la vederea mișcărilor mici și repetitive ale altcuiva, cum ar fi să vezi pe cineva care se agită fără minte, cu o mână sau un picior”, o echipă de cercetători, condusă de Sumeer Jaswal de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.

Cele mai frumoase nume de băieți și fete din lume: Top 50 stabilit de lingviști

Cum până acum, nu existau analize științifice despre această boală, experții au vrut să fie niște pionieri ale acestui fenomen. Pentru a ne îmbunătăți înțelegerea, Jawal și colegii cercetători au efectuat ceea ce ei au spus că a fost „prima explorare științifică aprofundată” a misokinezei – iar rezultatele indică faptul că sensibilitatea crescută la agitație este ceva, cu care se confruntă un număr mare de oameni.

Într-o serie de experimente care au implicat peste 4.100 de participanți, cercetătorii au măsurat prevalența misokinezei într-un grup de studenți și oameni din populația generală, evaluând impacturile pe care le-au avut asupra lor și explorând de ce s-ar putea manifesta senzațiile.

„Am descoperit că aproximativ o treime au raportat un anumit grad de sensibilitate la misokinezie, adică la comportamentele repetitive și agitate ale altora, așa cum se întâlnesc în viața lor de zi cu zi”, au explicat cercetătorii.

„Aceste rezultate susțin concluzia că sensibilitatea la misokinezie nu este un fenomen limitat la populațiile clinice, ci, mai degrabă, este o provocare socială de bază și până acum foarte puțin recunoscută, împărtășită de mulți în populația generală mai largă”, au explicat experții.

Un fenomen obișnuit, de care nu ne-am dat seama

Conform analizei, misokinezia merge uneori mână în mână cu sensibilitatea la sunet a misofoniei, dar nu întotdeauna. Fenomenul pare să varieze semnificativ între indivizi, unii oameni raportând doar o sensibilitate scăzută la stimulii agitați, în timp ce alții se simt foarte afectați.

„Sunt afectați negativ din punct de vedere emoțional și experimentează reacții precum furie, anxietate sau frustrare, precum și plăcere redusă în situații sociale, muncă și medii de învățare”, a spus psihologul Todd Handy de la Universitatea British Columbia.

„Unii chiar desfășoară mai puține activități sociale din cauza afecțiunii. În calitate de specialist în neuroștiință vizuală, acest lucru mi-a stârnit cu adevărat interesul de a afla ce se întâmplă în creier”.

NASA confirmă o descoperire neașteptată din ultimii 20 de ani: În Triunghiul Bermudelor, epava unei navete spațiale VIDEO

Așadar, întrebarea de un milion de dolari rămâne: de ce ni se pare atât de enervantă agitația? În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat teste pentru a vedea dacă misokinezia oamenilor ar putea avea originea în sensibilități vizuale-atenționale crescute, ceea ce înseamnă incapacitatea de a bloca evenimentele care distrag atenția, ce apar la periferia lor vizuală.

„O posibilitate pe care vrem să o explorăm este că „neuronii oglindă” lor sunt în joc. Acești neuroni se activează atunci când ne mișcăm, dar se activează și când îi vedem pe alții în mișcare... De exemplu, când vezi că cineva este rănit, s-ar putea să fii și tu afectat, deoarece durerea lor se oglindește în propriul tău creier”, a afirmat Jaswal.

Un lucru este însă cert. Din rezultatele văzute aici, este clar că acest fenomen neobișnuit este mult mai obișnuit decât ne-am dat seama.

Doliu în teatrul românesc. O regizoare a murit la doar 37 de ani
Doliu în teatrul românesc. O regizoare a murit la doar 37 de ani
Momente grele în teatrul românesc. Colegii de la Teatrul de Comedie au anunțat decesul regizoarei Marina Mălâia, care a murit la doar 37 de ani. „Anunțăm cu regret că încă un membru...
Cine e românul care a jucat în meciul organizat în onoarea marelui antrenor bolnav în fază terminală
Cine e românul care a jucat în meciul organizat în onoarea marelui antrenor bolnav în fază terminală
Echipele legendelor cluburilor FC Liverpool şi Ajax Amsterdam au disputat sâmbătă, pe Anfield, un meci demonstrativ, încheiat cu victoria englezilor, scor 4-2. Ajax a condus cu 2-0 după...
#boala, #boala psihica, #boli psihice, #boli psihice manifestari, #miscare, #fenomen, #agitatie, #miscari repetitive, #boli rare , #stiri sanatate