O boală rară mortală fără tratament se răspândește în lume: Cum se manifestă infecția care îți mănâncă creierul

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 02:00
13435 citiri
O boală rară mortală fără tratament se răspândește în lume: Cum se manifestă infecția care îți mănâncă creierul
O amidă provoacă o boală rară mortală, fără tratament FOTO: IE

O boală rară mortală a fost raportată în premieră, în această săptămână, în Coreea de Sud, unde un pacient care a avut o infecție cu Naegleria fowleri a murit, la zece zile de când i-au apărut simptomele. Afecțiunea este produsă de o amibă, un microorganism unicelular, care mănâncă creierul.

Infecția cu Naegleria fowleri a provocat moartea unui bărbat de 50 de ani din Coreea de Sud, el fiind expus probabil la amibe în Thailanda, unde călătorise recent, potrivit The Korean Times, preluat de Interesting Engineering.

Luna trecută, boala își făcea drum în SUA, iar acum pare să se fi răspândit și în alte țări din toată lumea. Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KDCA) a confirmat luni că pacientul a fost într-adevăr infectat cu Naegleria fowleri.

Cum ajung oamenii la 95 de ani: Cel mai important factor pentru longevitate și fericire

Înainte de moartea sa, el a prezentat simptome de meningită, cum ar fi dureri de cap, febră, vărsături, vorbire neclară și rigiditate a gâtului. Simptomele au început în seara sosirii lui din Thailanda.

El a fost transferat la o cameră de urgență a doua zi, dar profesioniștii din domeniul sănătății nu puteau face nimic pentru bărbatul care era deja infectat, din cauza faptului că nu există tratament sau vaccin pentru această boală rară.

El a fost declarat mort pe 21 decembrie 2022. Testele efectuate după moartea lui au confirmat că suferea de o infecție cu Naegleria fowleri.

KDCA nu a împărtășit calea exactă de transmitere a acestui caz specific, dar a spus că înotul în apă contaminată sau clătirea nazală cu apă nesigură sunt principalele cauze ale infecției.

Cum se transmite infectia?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA afirmă că Naegleria fowleri infectează oamenii atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas.

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii merg la înot, la scufundări sau când își bagă capul în apa dulce, în lacuri și râuri. Amiba se deplasează apoi prin nas până la creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). PAM este aproape întotdeauna fatală”, adaugă organizația.

Atenționare a medicilor pentru anumite persoane: Consumul a 2 cești de cafea pe zi poate dubla riscul de deces

Șansele ca amiba să trăiască în lacurile cu apă dulce sau râuri cresc, mai ales în lunile mai calde din iulie, august și septembrie. „Naegleria fowleri este un organism iubitor de căldură (termofil), ceea ce înseamnă că prosperă în căldură și îi place apa caldă. Crește cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 115 ° F (46 ° C) și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi chiar mai ridicate”, a comunicat CDC.

Odată ce amiba a ajuns în creierul unei persoane, simptomele pot începe până la 12 zile după, iar moartea are loc de obicei în aproximativ cinci zile. În prezent, nu există un tratament eficient cunoscut, iar un diagnostic vine aproape întotdeauna prea târziu.

Doar patru persoane dintre cele 154 de cazuri raportate între 1962 și 2021 în SUA au supraviețuit infecției. Din fericire, este extrem de rar, doar aproximativ 430 de cazuri fiind documentate vreodată la nivel global.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#boala rara, #boala mortala, #amiba, #amiba Naegleria fowleri moarte, #amiba creier nas, #amiba mananca creier SUA, #Coreea de Sud , #stiri sanatate