Boala ce afectează 1 din 8 oameni: Cum se transmite în toată lumea

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 06:11
5438 citiri
Boala ce afectează 1 din 8 oameni: Cum se transmite în toată lumea
Capușele pot transmite boala Lyme la oameni FOTO: Science Alert

Un studiu amplu publicat pe 14 iunie 2022 în publicația British Medical Journal, care a reunit date din 89 de analize din întreaga lume, cuprinzând 160.000 de participanți, a descoperit că aproximativ 1 miliard de oameni (14,5 % din populația lumii) ar fi suferit de boala Lyme. Aceasta este cea mai frecventa afecțiune transmisă de căpușe, iar Europa Centrală a avut cea mai mare rată de infecție, cu 20%.

Boala este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată au adesea erupții cutanate și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături, potrivit Science Alert.

Pentru a afla cât de răspândită este boala Lyme în toată lumea, cercetătorii de la Universitatea de medicină Kunmimg din China a reunit date din 89 de studii. Bacteria Borrelia burgdorferi, care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din cei aproape 160.000 de participanți.

Fenomen șocant detectat: Gigantul descoperit în oceane se prăbușește, fatal pentru întreaga lume VIDEO

”Aceasta este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii Lyme la nivel mondial”, au spus cercetătorii.

După Europa Centrală, care a avut cel mai mare procent de 20,7%, a urmat Asia de Est cu 15,9%, Europa de Vest cu 13,5% și Europa de Est cu 10,4%. Cea mai mică rată a fost înregistrată în Caraibe cu doar 2%.

O forță misterioasă descoperită în spațiu: O entitate necunoscută acționează împotriva lumii noastre VIDEO

Cercetările anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani. Motivele creșterii sunt legate de verile mai lungi și mai uscate din cauza schimbărilor climatice, migrării animalelor, pierderea habitatului și a ”contactului din ce în mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu.

S-a constatat că fermierii și muncitorii care interacționează în mod regulat cu animalele gazdă ale căpușelor, cum ar fi câinii și oile, au fost cei mai expuși riscului de a fi mușcați de o asemenea insectă.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#boala Lyme, #boala Lyme capuse, #boala lyme simptome, #boala lyme muscatura capusa , #stiri sanatate