Viceguvernator BNR: Statul are o politica fiscala contradictorie, ca sa nu spun schizofrenica

Marti, 15 Martie 2016, ora 19:42
4550 citiri
Viceguvernator BNR: Statul are o politica fiscala contradictorie, ca sa nu spun schizofrenica
Foto: Arhiva Ziare.com

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Bogdan Olteanu a criticat, marti, politica fiscala a statului roman, pe care a catalogat-o ca fiind contradictorie, avand in vedere ca stimuleaza reinvestirea capitalului si, in acelasi timp, retragerea de dividende.

"Politica fiscala a statului roman mie mi se pare - hai sa nu spun schizofrenica - sa spun contradictorie. Nu poti in acelasi timp sa incurajezi si reinvestirea capitalului si retragerea dividendelor, ceea ce statul roman face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de incurajare a reinvestirii capitalului.

Nu s-a dovedit pana acum ca au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finantelor constata ca nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie sustinuta de 20 de ani in Romania in repetate randuri si care, pana la urma, a fost adoptata prin lege. Vedem acum si practic ca nu s-a folosit.

Pe de alta parte, avem o politica extraordinara privitoare la retragerea de dividende cu impozite foarte mici, extrem de competitiva in Europa. Cred ca statul roman trebuie sa decida ce vrea! Vrea sa incurajeze capitalizarea companiilor sau vrea sa incurajeze ca pozitia de antreprenor sa fie mai putin taxata decat pozitia de angajat. Incurajam antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, la forumul cu tema "Strategia de dezvoltare a Romaniei, regionalizare si convergenta la euro", organizat de Profit.ro.

Isarescu: Nu am vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei

Potrivit acestuia, capitalizarea companiilor este absolut necesara pentru a se putea dezvolta.

"Compania fara capitaluri nu poate lua credite si nu poate functiona pe termen lung, chiar daca antreprenorul, in 2008, a scos bani din companie si si-a luat barca. Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confunda cu cei ai companiei si, daca se mai face aceasta confuzie multa vreme in Romania, o sa ramanem tot o tara de buticuri, nu o tara de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.

O alta modalitate de crestere a capitalurilor companiilor poate veni de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care, in acest moment, nu functioneaza.

"Fondul de Garantare este o afacere buna pentru stat, face profit, dar nu mi-e foarte clar daca acesta trebuie sa fie rolul unei institutii publice. Dimpotriva! Am mai spus-o dupa 2008 si o mai spun: din punctul meu de vedere ar trebui sa functioneze pe zero sau chiar in pierdere, dar cu alte scopuri precise. In loc sa iti cer 3% comision pentru garantarea creditului, iti cer 0%, dar iti iei un angajament ca din banii pe care ii rulezi versi anual o parte la capitalul companiei", a spus viceguvernatorul BNR.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Olteanu BNR politica fiscala schizofrenica, #BNR politica fiscala Romania , #stiri BNR