Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri din cauza bancilor pentru a sustine Legea darii in plata

Joi, 10 Martie 2016, ora 15:32
3807 citiri
Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri din cauza bancilor pentru a sustine Legea darii in plata

Persoane care au interesul ca Legea darii in plata sa fie aprobata au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu bancile, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care considera ca ar trebui facuta o ancheta in acest sens.

Oficialul BNR s-a referit la relatarile din presa, despre cazuri de sinucideri din cauza bancilor, potrivit News.ro.

BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite

"Nu pot sa stiu tot ce se intampla in tara asta, nu am cum. Dar nu pot sa cred ca sunt cazuri de sinucideri din cauza bancilor si lucrurile au trecut asa, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic", a comentat Vasilescu, in cadrul unei conferinte de presa.

"S-au facut afirmatii si s-au facut in fuga, as putea spune in bataie de joc, pentru ca nu a demonstrat nimeni ca exista aceste sinucideri. Presa este vinovata si toti ceilalti. Nu poti sa vorbesti despre asa ceva si sa nu se faca o ancheta la sange. Aceste cazuri sunt inventate, si inventate ca argument pentru ca sa treaca o lege care nu stiu de ce trebuie sa treaca", a completat Vasilescu.

Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni

In opinia oficialului BNR, Legea darii in plata trebuie sa fie foarte bine scrisa, iar proiectul trebuie sa tina cont de toate opiniile exprimate de presedintele Romaniei, Ministerul Justitiei, CSM, Comisia Europeana sau Banca Centrala Europeana.

"Romania are nevoie de o asemenea lege, dar de o lege buna, nu e o lege care sa dureze cateva zile si sa fie eliminata la primul proces. Trebuie sa fie foarte bine scrisa", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Bancherul Steven van Groningen, presedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si director general al Raiffeisen Bank, a solicitat definirea exacta a beneficiarilor legii.

Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata

"Trebuie sa definim ce este un caz social. Este necesar sa ne intrebam cate cazuri sociale exista. Exista aceia care nu pot plati creditul si exista si persoane care nu vor sa achite creditul. Cazul social difera de la banca la banca. Imaginea creata ca o banca arunca o mama si pe copiii ei in strada este o situatie exploatata", a spus van Groningen.

Legea darii in plata se aplica doar creditelor pentru locuinte cu garantii imobiliare. Daca legea intra in vigoare, persoanele care au luat imprumuturi de acest tip pot scapa de orice plata daca cedeaza creditorului locuinta cumparata pe credit.

Unul dintre argumentele folosite de catre opozantii legii este faptul ca actul normativ anuleaza garantiile statului acordate in cadrul programului Prima casa si ar putea chiar pune capat programului guvernamental.

In interpretarea unor bancheri, forma actuala a legii darii in plata anuleaza garantiile acordate pe stat, deoarece contine un paragraf care interzice executarea garantiilor acordate de catre terti, cum sunt si cele acordate de catre stat in cadrul programului Prima Casa, in cazul in care o persoana alege sa beneficieze de prevederile actului normativ. Argumentul este, insa, respins de catre initiatori.

Legea darii in plata urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#legea darii in plata, #lege dare plata, #dare plata banci , #banci