Vasilescu (BNR): Nu inteleg taxa pe lacomie. Vor creste costurile pentru debitorii bancilor. Statul e primul care pierde!

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 07:16
5838 citiri
Vasilescu (BNR): Nu inteleg taxa pe lacomie. Vor creste costurile pentru debitorii bancilor. Statul e primul care pierde!
Foto: Arhiva Ziare.com

Nivelul ROBOR este imputabil intregii tari, el depinde de realitatile din tara si in primul rand de rata inflatiei si atunci nu se poate spune ca bancile sunt lacome, deoarece cresc acest indice din cauza unor dereglari ale sistemului economic, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

El a subliniat ca nu intelege taxa pe lacomie anuntata de ministrul Finantelor printre masurile fiscal-bugetare ce ar putea fi aplicate de anul viitor.

"Nivelul ROBOR este imputabil intregii tari. ROBOR este o dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele. Sigur ca aceasta dobanda odata stabilita este stabilita pe mai multe termene, dar de obicei ROBOR la 3 luni si 6 luni, unul dintre ele este luat in calcul la rata lunara a creditelor.

Fiecare debitor care a luat un credit de la banca are de returnat lunar o rata care este de baza si la care se adauga un nivel al ROBOR. (...) Dar nu inteleg taxa pe lacomie. Cred ca aici este nevoie de o reflectie filosofica ceva mai adanca, pentru ca nu stiu a cui lacomie este.

Bancile, daca ar stabili singure ROBOR, statul ar putea sa spuna asa: ti-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iata, esti lacoma si pentru aceasta lacomie eu, stat, sunt indreptatit prin Constitutie si prin legile tarii sa te taxez. Dar nu e asa!

Rata ROBOR este in functie de niste realitati din tara si, in primul rand, de rata inflatiei. Cand inflatia a fost timp de doi ani si jumatate la niveluri foarte joase, un an si jumatate a fost chiar sub inflatia medie, adica sub nivel zero, in toata acea perioada rata ROBOR a fost zero si ceva.

Cand rata inflatiei a inceput sa urce, in octombrie anul trecut, si nu a urcat din alt motiv decat din unul: socul creat de anumite autoritati de reglementare care au scumpit rand pe rand si periodic timp de mai multe ori, din octombrie anul trecut si pana in vara acestui an, energia electrica, energia termica, gazele naturale, produse ale caror scumpiri se reflecta in intregul tablou al preturilor. (...) Astea fac inflatie si ROBOR se umfla si el, pentru ca ROBOR e o dobanda si sunt doua surori siameze in economia unei tari, dobanda si inflatia", a explicat Vasilescu, marti seara, la Digi24.

In opinia sa, statul ar trebui sa spuna ca taxeaza bancile, deoarece inflatia este mare si ROBOR urca.

"Se aplica taxa pe activele bancilor, dar atunci statul ar trebui sa spuna: pentru ca, iata, eu, stat, sunt in situatia de a avea inflatie mare si ROBOR urca, in conditiile astea taxez bancile. Si atunci este in regula. Apare o chestiune clara.

Nu poti sa spui ca bancile sunt lacome, pentru ca majoreaza ROBOR din cauza unor dereglari ale sistemului economic, prin inflatie in primul rand", a adaugat oficialul BNR.

Statul e primul care pierde!

Vasilescu afirma ca statul are dreptul prin Constitutie de a impune taxe, in conditiile in care Romania are cel mai mic cuantum de venituri in buget raportat la PIB-ul tarii, insa totul trebuie sa fie facut transparent.

"Eu nu pot sa fac un comentariu cu privire la responsabilitatea statului de a taxa, din doua motive. In primul rand, statul are dreptul prin Constitutie si prin legile tarii de a stabili, de a taxa, de a impune anumite taxe.

Pe de alta parte, in situatia in care Romania in momentul de fata are un buget asa cum este el, adica la nivel de venituri are cel mai mic cuantum de venituri in buget raportat la PIB-ul tarii, era neindoielnic faptul ca trebuia sa vina o crestere de taxe, pentru ca nu putem ramane la nivelul tarii cu un buget care sa aiba in partea de venituri cel mai mic cuantum raportat la PIB-ul Romaniei.

Si atunci trebuia facut ceva. Dar sa facem transparent. De ce pun aceasta problema? N-as pune-o, e o chestiune de filosofie care poate sa treaca neobservata, dar in conditiile in care ochii societatii sunt aruncati pe banci, in conditiile in care prin Parlament trec legi care ingreuneaza situatia bancilor si, pana la urma, vor ingreuna situatia celor care se imprumuta la banci, pentru ca, vrand nevrand, cresterea costurilor se va reflecta in ce au de platit debitorii bancilor, si atunci sa nu mai vii tu, stat, inca o data si sa mai arunci povara asta a lacomiei pe spatele bancilor, pentru ca statul e primul care pierde", a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat marti ca Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, sa se aplice institutiilor financiar-bancare o taxa denumita "taxa pe lacomie", in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare, impactul acestei masuri putand ajunge la trei miliarde de lei.

Citeste integral declaratiile ministrului Teodorovici:

Guvernul introduce "taxa pe lacomie" la banci si anunta modificari la Pilonul II si la taxele pe viciu. Vor urma si alte masuri

Teodorovici a afirmat ca este pe deplin argumentat ca aceasta taxa sa fie numita "taxa pe lacomie", ea fiind menita sa protejeze interesele cetatenilor romani, si a subliniat ca bancile prefera sa cumpere titluri de stat.

"Este pe deplin argumentat daca denumim aceasta taxa ca taxa pe lacomie, pentru ca, daca ne uitam la zona bancara din Romania si pot da cateva elemente pentru a vedea de ce aceasta propunere este facuta de Guvern si este o propunere care sa protejeze romanul, pentru ca obligatia noastra ca si guvernanti este sa protejam interesele cetateanului din Romania.

In Romania, expunerea pe titluri de stat in zona bancara este a doua cea mai mare din Uniunea Europeana. Deci bancile prefera in cele mai multe cazuri sa vina catre stat, sa cumpere titluri de stat, sa-si plaseze banii intr-un mod sigur, in loc sa finanteze economia reala", a spus ministrul.

El a adaugat, de asemenea, ca profitul in Romania este unul foarte atractiv, printre cele mai mari la nivel european, iar creditele neperformante se muta de multe ori catre firme din grup si apoi sunt vandute la pret mult mai mare decat cel platit pentru ele.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#BNR Vasilescu taxa lacomie banci , #norme bancare