"Supra-guvernul" condus la BNR creeaza un nou tip de imunitate - Iohannis a trimis legea inapoi in Parlament

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 16:49
5133 citiri
"Supra-guvernul" condus la BNR creeaza un nou tip de imunitate - Iohannis a trimis legea inapoi in Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, spre reexaminare, actul normativ care prevede infiintarea unei structuri coordonate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - ce ar trebui sa supravegheze sistemul financiar - pe motiv ca membrii sai ar obtine imunitate. In consecinta, acestia nu ar putea fi trasi la raspundere pentru deciziile lor decat in conditii speciale.

De asemenea, o alta problema semnalata de seful statului este ca Guvernul nu ar mai trebui sa raspunda doar in fata Parlamentului, asa cum prevede Constitutia, ci sa dea explicatii si in fata acestei structuri, potrivit informarii publicate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Legea in cauza prevede infiintarea Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala si a fost sustinuta de Guvernul Ponta, o structura de cooperare interinstitutionala, fara personalitate juridica, intre BNR (care va avea rol de coordonator), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvern.

"Supra-guvernul" condus de BNR a trecut de Camera Deputatilor - Cand va fi infiintat

Obiectivul fundamental este acela de "a contribui la salvgardarea stabilitatii financiare, prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista socurilor si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice".

Prevederile nu sunt clare

In cererea de reexaminare, Iohannis sustine, insa, ca unele dintre dispozitiile legii sunt "lipsite de previzibilitate si de claritate".

Potrivit actului normativ, acest Comitet va emite recomandari adresate Guvernului, in vederea initierii, in conditiile legii, a unor proiecte legislative precum si recomandari si avertizari adresate Bancii Nationale a Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara, insa presedintele atrage atentia ca "recomandarea este un act care nu genereaza obligativitatea conformarii fata de aceasta" si cere clarificari.

"In sistemul constitutional roman, Guvernul raspunde politic in solidar numai in fata Parlamentului, nefiind obligat sa raspunda in fata niciunei alte autoritati sau entitati publice sau private. Din aceste motive, apreciem ca norma nu este suficient de clar formulata, fiind lipsita de previzibilitate", a semnalat Klaus Iohannis, care a cerut reanalizarea textului.

De asemenea, potrivit textului legislativ, destinatarii recomandarilor trebuie sa informeze Comitetul cu privire la masurile adoptate sau sa furnizeze o justificare corespunzatoare in cazul in care nu au adoptat astfel de masuri.

"In conditiile in care notiunea de 'justificare corespunzatoare' nu este definita prin lege, din modul in care este redactata norma nu se intelege clar pe baza caror criterii stabileste Comitetul daca explicatiile inaintate de destinatari sunt sau nu justificate", se arata in cererea de reexaminare.

Romania va avea un supra-guvern sef peste guvern?

Aceasta obligativitate "duce si la concluzia ca aceste dispozitii aduc atingere atributiei de exercitare libera a initiativei legislative de catre Guvern", asa cum este prevazuta in Constitutie, mai sustine presedintele.

Un nou tip de imunitate

In plus, legea prevede exonerarea de raspundere civila si penala a persoanele care au detinut sau detin calitatea de membru al Consiliului general, al unei comisii tehnice sau care lucreaza sau au lucrat in cadrul secretariatului Comitetului pentru indeplinirea sau omisiunea indeplinirii oricarui act sau fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor legate de activitatea Comitetului, daca acestia au actionat cu buna credinta.

"Prin modul de reglementare al art. 11 alin. (2) se instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari si functionari publici, imunitate ce excede cadrului constitutional, ceea ce impune o clarificare legislativa in sensul punerii de acord a recomandarilor europene in materie implementate cu reglementarile interne", se arata in cererea de reexaminare.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, in luna martie.

BNR a evidentiat lucrurile bune pe care le poate face Comitetul

Anterior, joi, BNR a salutat infiintarea Comitetului, in raportul asupra stabilitatii financiare.

Nori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR

Documentul prezinta cele mai mari riscuri pentru economia Romaniei, in frunte cu Legea darii in plata, alaturi de iesirea Marii Britanii din UE si criza imigrantilor.

"Un pas inainte a fost realizat prin adoptarea de catre Parlament a Legii prin care se creeaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala, autoritate compusa din reprezentantii BNR, Guvernului si ASF. Acest Comitet va face recomandari in directia asigurarii coerentei politicilor macroeconomice, cu scopul mentinerii macrostabilitatii", se arata in raport.

C.P.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#supraguvern BNR Iohannis, #supraguvern BNR, #presedinte supraguvern BNR , #banci