"Supra-guvernul" condus de BNR a trecut de Camera Deputatilor - Cand va fi infiintat

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 18:24
4101 citiri
"Supra-guvernul" condus de BNR a trecut de Camera Deputatilor - Cand va fi infiintat
Foto: Twitter/BNR

Parlamentul a dat, miercuri, votul final pe Legea privind infiintarea Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, a anuntat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.

"Parlamentul Romaniei, in intelepciunea sa, tocmai a dat astazi (miercuri - n.red.) ultimul vot final al legislatiei prin care se infiinteaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala.

El va intra in functiune de indata ce Legea va fi publicata in Monitorul Oficial, dupa care vom avea un cadru national institutionalizat in care sa discutam amenintarile la adresa stabilitatii financiare", a declarat miercuri Olteanu, in cadrul forumului cu tema "Strategia de dezvoltare a Romaniei, regionalizare si convergenta la euro",

Potrivit reprezentantilor bancii centrale, un astfel de organism a fost infiintat si la nivelul Uniunii Europene - Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) - ca urmare a evolutiilor din timpul crizei si de dupa aceasta. Acesta, la randul sau, a emis recomandarea ca fiecare stat sa infiinteze un comitet similar.

Conform recomandarii, acest organism putea fi infiintat in cadrul Bancii Nationale sau la Autoritatea de Supraveghere Financiara fie ca organism independent. Romania a ales a treia varianta, insa aceasta a fost respinsa in Parlament.

In Uniunea Europeana, 24 de tari au adoptat legea si au infiintat aceasta institutie.

"Supra-guvernul" condus de BNR a fost respins de Senat

Ce rol va avea

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala evalueaza riscurile asupra economiei si face recomandari, inclusiv Guvernului, pentru combaterea acestora, iar daca nu tine cont de aceste recomandari Executivul isi asuma responsabilitatea fara sa mai poata da vina pe faptul ca nu a fost avertizat, declara guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in vara anului trecut pe fondul dezbaterilor din societate privind oportunitatea infiintarii unui astfel de organism.

Romania va avea un supra-guvern sef peste guvern?

Mai mult, el a explicat ca recomandarile Comitetului, ca si raspunsurile institutiei vizate, sunt transmise in scris si vor fi cuprinse intr-un raport anual care va fi supus aprobarii Parlamentului.

Guvernatorul a mai spus ca acest organism are rol preventiv si se va ocupa cu evaluarea riscurilor care planeaza asupra economiei nationale, astfel incat sa se poata anticipa o noua criza financiara si sa se poata actiona pentru limitarea efectelor acesteia.

Totusi, criticii au punctat faptul ca atributiile Comitetului ar fi obligatorii pentru Guvern, nu consultative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#supraguvern trecut deputati, #supragvern votat deputati, #supraguvern BNR , #banci