Proiect de lege: Politicienii n-ar trebui sa se amestece in treburile BNR - Mandatul guvernatorului, limitat

Luni, 03 August 2015, ora 11:44
2875 citiri
Proiect de lege: Politicienii n-ar trebui sa se amestece in treburile BNR - Mandatul guvernatorului, limitat

Deputatul PNL Andrea Paul sustine ca legea functionarii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) trebuie aliniata la standardele europene, precizand ca un proiect de lege in acest sens, care va duce la intarirea independentei BNR, se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Ea aminteste ca initiativa a fost avizata pozitiv de Comisia juridica, dar Comisia de buget-finante a dat aviz negativ.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Andreea Paul a explicat ca acest proiect de lege are ca scop atat intarirea independentei BNR, cat si limitarea la doua mandate in cazul guvernatorului.

"In scopul aderarii la zona monetara europeana, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, Romania trebuie sa respecte si criteriul juridic, care prevede asigurarea independentei bancii centrale si un inalt grad de profesionalism al Consiliului de administratie. In prezent, Romania nu respecta acest criteriu.

Legea de functionare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene si cu regulile Bancii Centrale Europene, dupa cum recomanda rapoartele de convergenta din anii 2012 si 2014 dedicate Romaniei", se arata in expunerea de motive.

Andreea Paul arata ca raportul asupra Convergentei din anul 2014 precizeaza in mod clar la pagina 131: "In ceea ce priveste independenta bancii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilitati si imperfectiuni".

De asemenea, Comisia Europeana atrage atentia ca art.33 din Legea BNR 312/2004 nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene intrucat permite participarea, chiar fara drept de vot, a ministrului de Finante si a unui secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice in cadrul sedintelor care stabilesc politica monetara a BNR si, prin urmare, au posibilitatea de a influenta deciziile BNR.

In consecinta, proiectul de lege ar elimina acest articol.

Comisia Europeana mai cere ca sa se mentioneze expres ca "Guvernul nu va cauta sa influenteze sub nicio forma deciziile luate de membrii conducerii BNR", mai ales ca, in forma actuala, legea "lasa loc politizarii BNR, dar si numirii in Consiliul de administratie a unor persoane care nu au experienta specifica ceruta de actiunile unei banci centrale".

BNR si specialistii. Mandat de maximum 8 ani pentru guvernator

"O institutie care se ocupa de politica monetara a tarii trebuie sa aiba la conducere un corp de experti in domeniu, cu o formare profesionala de durata in domeniul stiintelor economice si cu o experienta deosebita in domeniul financiar, monetar, al institutiilor de credit sau institutiilor financiare nebancare.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene trebuie sa fie persoane cu autoritate si experienta profesionala in probleme monetare si bancare. Mai mult, la nivelul Bancii Central Europene, mandatul membrilor Comitetului Executiv nu poate depasi 8 ani. Este si motivul pentru care prezenta propunere legislativa limiteaza la doua numarul mandatelor in Consiliul de administratie al BNR, cu scopul de a creste eficienta bancii centrale si a reinnoi viziunea acesteia asupra politicii monetare", arata sursa citata.

In expunerea de motive se mai mentioneaza ca avand in vedere ca Romania are ca tinta anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoasterii din partea expertilor UE si cea a eventualelor corectii necesare este indelungat, se impune de urgenta alinierea legii BNR la cerintele Comisiei Europene.

Actualul guvernator al bancii centrale, Mugur Isarescu, ocupa aceasta functie din 1990.

C.P.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#proiect lege BNR, #independenta BNR, #depolitizare BNR, #mandat guvernator BNR , #banci