Oficial BNR: Nu mi se pare normal ca bancile sa ceara comision de interogare a soldului

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 13:003409 citiri
Oficial BNR: Nu mi se pare normal ca bancile sa ceara comision de interogare a soldului
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Ruxandra Avram, sef serviciu Directia Stabilitate Financiara in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

"Vreau sa aduc in atentie o nemultumire, nu a mea personala, a celor care analizam piata produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, si nu imi e frica sa va spun, sunt considerate putin imorale. Am sa va dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel putin la cardul de debit, sa imi cereti comision de interogare a soldului.

Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu imi incredintez banii la dumneavoastra, pe ei nu primesc nimic, atata timp cat ei sunt la vedere, in schimb sunt cateva comisioane inventate si considerate imorale. O sa vina o perioada dificila pentru ca transpunerea directivei privind contul de plati de baza va va obliga, practic, sa va aliniati cel putin 10 produse in care concurenta va fi foarte dura", le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar.

Doar 4 dintre marile banci de la noi nu iau comision la interogarea soldului la bancomat

Potrivit acesteia, contul de plati de baza este creat "in contextul marelui deziderat de incluziune financiara la nivel european".

"Este creat in scopul cresterii competitivitatii si crearii posibilitatii tuturor prestatorilor de servicii de a-si oferi serviciile de oriunde si va trebui, peste noapte, sa deveniti si competitivi inclusiv in ceea ce inseamna comisioane si costuri aplicate consumatorilor", a mai precizat reprezentantul BNR.

Ce comisioane platim pentru banii pastrati in contul bancii?