Revizuirea Constitutiei: Amendament BNR legat de adoptarea euro, aprobat

Luni, 17 Iunie 2013, ora 19:30
1795 citiri
Revizuirea Constitutiei: Amendament BNR legat de adoptarea euro, aprobat
Foto: EVZ

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament al BNR, sustinut de Forumul Constitutional, care completeaza prevederile actuale privind functionarea si organizarea Bancii Nationale si mentioneaza atat posibilitatea transferului unor prerogative catre BCE, cat si trecerea la euro.

Membrii Comisiei de revizuire au adaugat un nou articol dupa articolul 137 din actuala Constitutie, cu denumirea "Moneda nationala si banca centrala".

"(1) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei. (2) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica independenta, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte.

(3) Banca Nationala a Romaniei este condusa de un Consiliu de Administratie ai carui membri sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit.(4) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana, b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro", precizeaza amendamentul adoptat in Comisie.

Totodata, a fost modificat articolul 138 din Legea fundamentala, care permite Guvernului elaborarea proiectului bugetului de stat multiannual.

Actualul articol 138, aliniatul 2 din Constitutie - "Guvernul elaboreaza anual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobarii Parlamentului" - va avea urmatoarea forma: "Guvernul elaboreaza anual sau multianual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le transmite institutiilor Uniunii Europene, dupa informarea prealabila a Parlamentului asupra continutului acestora".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#amendament BNR adoptare moneda euro, #noua constitutie amendament BNR, #noua constitutie prerogative BNR , #stiri BNR