Nori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 16:39
7637 citiri
Nori negri deasupra Romaniei - Care sunt cele mai mari riscuri in viziunea BNR
Foto: Twitter/BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat, joi, raportul asupra stabilitatii financiare, in care sunt evidentiate cateva probleme majore cu care s-ar putea confrunta tara noastra in perioada urmatoare.

Astfel, potrivit documentului, fata de anul trecut au aparut doua riscuri sistemice noi: unul de natura interna si de intensitate maxima - si anume riscul unui cadru legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar - iar celalalt e de natura externa si de intensitate ridicata - generat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit).

Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever (Video)

"In ultimele 6 luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti, cea mai cunoscuta fiind Legea darii in plata.

In forma adoptata initial, aceasta lege creeaza risc sistemic, reduce disciplina la plata, induce hazard moral pentru ca nu distinge intre cei care nu mai vor sa plateasca si cei care nu mai pot sa plateasca, limiteaza accesul la creditare pentru populatia tanara si pentru cei cu venituri reduse, afecteaza profitabilitatea si solvabilitatea bancilor si pune in discutie garantia suverana a statului.

In cursul lunii martie toate agentiile de rating au emis avertizari privind impactul adoptarii acestei legi asupra ratingului Romaniei; daca aceste avertizari se vor materializa, costul finantarii datoriei publice va creste, afectand direct bugetul public", se arata in raportul publicat pe site-ul BNR.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Banca Nationala a Romaniei s-a exprimat clar impotriva acestei legi, iar dupa solicitarea de reexaminare de la Presedintie, a formulat o serie de amendamente care, "daca vor fi adoptate, vor reduce implicatiile sistemice ale legii, o vor face aplicabila doar persoanelor vulnerabile, identificate prin criterii sociale clare, si vor elimina programul Prima Casa din sfera de aplicare a legii".

BNR a identificat si alte initiative legislative care pot afecta stabilitatea financiara, cum ar fi proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursurile istorice. "Intrucat anul 2016 este un an electoral, probabilitatea ca alte initiative similare sa apara pe parcursul acestui an este ridicata", a mai avertizat banca centrala.

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Un alt risc nou aparut este legat de posibila iesire a Marii Britanii din UE

BNR considera ca Brexit-ul poate afecta Romania prin faptul ca pune in discutie functionarea Uniunii Europene in forma sa actuala, care a reprezentat si reprezinta o ancora pentru dezvoltarea tarii noastre.

In primul rand, un vot pentru ramanere va schimba raportul de forte din interiorul UE va implica probabil costuri mai mari si transferuri de fonduri europene mai mici pentru Romania. Pe de alta parte, un vot pentru iesirea din Uniune va pune statele ramase in UE in fata unei decizii dificile: sa continue procesul de integrare, dar intr-un ritm mai accelerat decat in prezent (un efect de intarire a solidaritatii si deciziei politice intre cei ramasi) sau sa continue pe drumul spre faramitarea UE, deschis de Brexit, potrivit BNR.

Riscul de revenire pe plan intern la politici fiscale prociclice este in crestere

In acest sens, BNR avertizeaza ca acest risc se materializeaza prin deficitul de 3 la suta din PIB, care e de doua ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut.

BNR avertizeaza ca o astfel de crestere are drept consecinta depasirea pragului de alerta al datoriei publice in urmatorii trei ani, iar probabilitatea de a inregistra o incetinire a cresterii economice sau chiar o recesiune depaseste 50 la suta.

Criza imigrantilor

BNR arata ca fata de raportul precedent, criza imigrantilor din zona Orientului Mijlociu s-a intensificat in Europa, tensiunile sociale si economice evidente avand urmari asupra sectorului real in UE si a spatiului fiscal al tarilor de tranzit si de destinatie.

Sursa: Raport BNR

Exista si vesti bune

BNR are si cateva vesti bune. Una dintre ele ar fi ca sectorul bancar din Romania a continuat sa se consolideze. "In anul 2015, acesta a revenit pe profit si a inregistrat rate ridicate de solvabilitate si lichiditate, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa scada. Riscul de contagiune a continuat de asemenea sa se reduca, prin scaderea dependentei bancilor din Romania de finantarea de la bancile mama", arata BNR.

De asemenea, vulnerabilitatea generata de ponderea ridicata a creditelor in valuta a continuat sa se diminueze, creditele in lei devenind majoritare in stocul de credite. Pe de alta parte, riscul valutar este inlocuit de riscul de dobanda. "Pentru ca riscul de dobanda sa nu se materializeze in perioada urmatoare, este esential sa se asigure un mix adecvat de politici macroeconomice; politica fiscal-bugetara nu trebuie sa limiteze optiunile politicii monetare", arata BNR.

C.P.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#raport BNR stabilitate financiara, #BNR riscuri, #BNR riscuri economie, #riscuri economie , #banci