Ne e dor de comunism? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 09:15
7099 citiri
Ne e dor de comunism? (Opinii)
Foto: Buna Ziua Iasi

Reactia emotionala puternica a televiziunilor la chestiunea creditelor in franci elvetieni are, cred, cauze cu mult mai profunde decat goana dupa audienta, dupa senzational sau, dupa cum spun unii, numarul mare de credite in franci contractate de jurnalistii din audiovizual.

Eu cred ca aceasta reactie emotioanla si presiunea pe care unii moderatori si invitati au incercat sa o puna pe oficiali, fie din guvern, fie din BNR, pentru sa interveni in sprijinul celor afectati are cauze mai porfunde, care tin de mentalitate.

Vedeti, noi ne consideram o tara UE, cu economie de piata functionala, desprinsa de comunism, cel putin la nivel economic, si o tara in care se voteaza mai degraba de dreapta cat timp, iata, este a treia oara consecutiv cand alegem un presedinte de dreapta.

Si totusi eu cred ca aceasta este doar o aparenta in care ne place sa credem. Ma tem ca pe fond am ramas cu mentalitatea si nostalgia statului asistential. Si chiar cu pretentia statului asistential.

In criza francului, prima grija a unor televiziuni de stiri nu a fost sa aduca in studiouri specialisti din zona bancara care sa le explice clientilor ce solutii au in mod concret, ce variante ar putea negocia cu bancile carora le sunt datori. Nu au sunat reprezentantii bancilor cu expunere mare pe franc sa le intrebe cum vad evolutia situatiei, daca au vreun plan de actiune, ce solutii sunt dispuse sa le ofere clientilor.

Nu, prima reactie a fost sa se sune la BNR si la Ministerul Finantelor, adica la stat, pentru a vedea cum intervine. Unde sa intervina? Pai, fie pe piata libera valutara, pentru plafonarea cursului leu - franc (ceea ce nici macar nu se poate, practic), fie in relatia contractuala strict bilaterala dintre banca si client.

La fel si unii debitorii in franci elvetieni nu s-au dus in primul rand la banca sa discute optiunile, ci au protestat in fata BNR si au trimis petitie la Camera Deputatilor pentru ca statul sa intervina in relatia lor cu banca.

Ei bine, intr-o economie de piata statul nu are ce cauta acolo. Nu e domeniul lui decat in punctul zero, cand reglementeaza piata prin legi. Apoi, in functionare ei efectiva singura interventie a statului poate fi pentru verificarea si mentinerea legalitatii, adica pentru sanctionarea abuzurilor, sau pentru imbunatatirea cadrului legal. In rest, fiecare cum isi asterne, asa doarme.

Asta mi se pare ca nu e deloc inteles in Romania. Si nu numai in privinta francului. Nu e inteles faptul ca daca nu citesti sau nu ti-e clar ce e scris cu litere mai mici deasupra semnaturii tale iti este opozabil, tie si numai tie. Asa cum iti sunt si faptele tale.

Va aduc aminte si de cei care si-au construit case, fara autorizatie, in zone cu mare risc de inundatie si dupa ce inevitabilul s-a produs au cerut si au primit ajutoare de la stat pentru reconstruirea gospodariilor pierdute. N-ar fi trebuit sa primeasca, cat timp au facut de capul lor un lucru cu asemenea potential de risc. Era responsabilitatea lor.

Faptul ca titularii de credite in franci, la fel ca aceia cu casele construite fara autorizatie sau cei care nu citesc ce scrie cu litere mici, se simt indreptatiti la ajutor din bani publici sau prin interventia statului arata, cred, ca exista inca foarte multi romani care nu stiu si nu vor sa traiasca pe propriile picioare.

Dar tot statul incurajeaza acest tip de mentalitate, pentru ca intervine. Va aduc aminte initiativa cunoscuta sub numele de "electo-rata". Ce altceva era ea decat o forma de ajutor prin credit fiscal a celor care s-au intins mai mult decat le era plapuma?

Ajutoarele date de-a valma si celor care au intr-adevar nevoie de ele pentru situatii limita care nu le sunt cu nimic imputabile, si celor care nu vor sa munceasca sunt tot forma de incurajare a acestei mentalitati.

De ce? Aici cred ca exista cauze politice profunde. Oameni cu mentalitate de asistat si mereu in asteptarea ajutorului de la statul-tata care sa-i scoata din belea sunt mai usor de manipulat si de incolonat la urne decat cei care isi iau soarta in propriile maini si se considera principalii responsabili pentru destinul lor.

Nostalgia comunismului este de fapt cultivata si cat timp ea persista este ca o piatra de moara legata de dezvoltarea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#credite franci elvetieni, #BNR credite franci curs, #stat ajutor credite franci , #banci