Mircea Cinteza, despre schimbarile din sistemul bancar din Romania

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 21:31
2737 citiri
Mircea Cinteza, despre schimbarile din sistemul bancar din Romania
Foto: Bancherul

Investitorii straini sunt interesati de preluarea bancilor din Romania, insa actionarii nu scad pretul, desi nu dispun de resurse pentru a sustine banca in cazul in care apar probleme, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Oficialul a adaugat ca se discuta despre fuziunea a doua banci.

"Exista interes major pentru bancile din Romania (...) Doar ca exista si actionari care, desi este evident ca intr-un eventual necaz nu au bani sa injecteze in banca sub forma de capital, tin totusi la pret", a declarat Nicolae Cinteza in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, potrivit Mediafax.

Cinteza a precizat ca exista discutii privind fuziunea a doua banci, in cazul carora exista compatibilitate privind portofoliile si modelul de afaceri. Actionarul unei banci doreste fuziunea, insa actionarul celeilate nu s-a decis inca.

"Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata intre 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%", a spus Cinteza.

BNR ar putea suspenda dreptul la vot al actionarului unei banci

Cinteza a mai precizat ca BNR analizeaza oportunitatea suspendarii dreptului de vot pentru actionarul unei banci.

"Veti vedea, in doua-trei saptamani, o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Consiliul de Administratie", a spus Cinteza.

Cinteza a refuzat sa spuna despre cine este vorba, insa cel mai probabil s-a referit la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul Bancii Comerciale Carpatica.

Carabulea a fost arestat pentru 29 de zile si este cercetat penal in dosarul "Carpatica Asig"pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Sistemul bancar din Romania nu se afla intr-o situatie buna

Oficialul BNR a subliniat ca sistemul bancar din Romania nu se afla intr-o situatie buna, iar profitul cumulat de 497 milioane lei, afisat la finele anului trecut, provine mai mult din stornarea unor provizioane privind impozitul pe profit amanat ca urmare a introducerii in rezerve a diferentei dintre provizioanele pe RAS si IFRS.

"Cred ca vom avea si fuziuni. Pare ca numarul de banci din Romania este mare, in conditiile limitarii resurselor. Daca pleaca sursa externa toti alearga pe resursele interne.

Se reclama unii pe altii, primesc o gramada de telefoane: uite domn'e, imi fura clientii. Fiecare trebuie sa inteleaga ca nivelul dobanzii iti arata si nivelul riscului. Cu cat e mai mare dobanda iti arata ca banca aia are o foame de lichiditate", a subliniat Cinteza.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#investitori banci Romania, #vanzare banci Romania, #fuziunea banci Romania , #banci