Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 12:57
8374 citiri
Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos
Foto: Gazeta Afacerilor

Francul elvetian s-a apreciat, joi, cu 15% fata de leu si cu 30% fata de euro, dupa ce banca centrala a tarii a renuntat la plafonul minim de curs, introdus in anul 2011.

Astfel, institutia a lasat liber cursul si nu va mai interveni in piata - cheltuind din rezervele valutare - pentru a-l mentine deasupra pragului de 1,2 franci elvetieni pentru un euro, stabilit in urma cu patru ani.

Francul se tranzactiona, joi dimineata, la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relateaza Bloomberg.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.

La ora 13:15, Banca Nationala a Elvetiei va sustine o conferinta de presa, in care va explica motivul pentru care a renuntat la plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro.

Record si in Romania

Francul a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,3287 lei/unitate, in crestere cu mai mult de 15% fata de sedinta precedenta, cand a fost de 3,7415 lei/unitate.

Curs euro-leu: Francul o ia la galop - ce face moneda europeana

Aprecierea reprezinta o veste proasta pentru romanii care au credite in aceasta moneda, deoarece ei vor da mai multi bani pe rate.

Ce se intampla cu romanii care au credite in franci

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, peste 150.000 de romani au credite in franci elvetieni, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.

"Va aparea un adevarat val de disperare, pentru ca deja la cursul de 3,7, afisat ieri, oamenii acestia erau la capatul rezervei de oxigen. Acum - la 4,5 - va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane", a declarat, la Digi 24, Gheorghe Piperea.

"Cea mai mare temere - si ma astept sa se intample chestiunea asta - este ca vor ajunge in imposibilitate de plata zeci de mii de persoane si se va pune problema unor executari silite, cu evacuari, cu trimiteri in strada ale unor intregi familii", a adaugat avocatul Gheorghe Piperea.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a sustinut ca aprecierea francului are un impact redus asupra Romaniei, pentru ca numai 5% din populatia imprumutata are credite in franci elvetieni.

El a reiterat faptul ca situatia reprezinta o lectie pe care trebuie sa o invete cei care nu au ascultat sfaturile BNR si au optat pentru dobanda cea mai mica.

Explicatiile bancii elvetiene

Banca centrala elvetiana a mentionat faptul ca pragul de 1,2 franci/euro a fost o masura luata pentru a proteja economia tarii de criza datoriilor suverane din zona euro, care a speriat investitorii, iar acestia s-au refugiat in moneda elvetiana si au dus cursul la un nivel record.

"Aceasta masura exceptionala si temporara a protejat economia elvetiana. Chiar daca francul elvetian este in continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scazut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb", a informat institutia, intr-un scurt comunicat de presa.

Banca centrala a Elvetiei a adaugat, insa, ca acest prag nu se mai justifica, in conditiile actuale.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va tipari din nou bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza).

Europa e gata sa treaca Rubiconul

Aceasta este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Decizia BCE a avut ca efect deprecierea euro in raport cu dolarul, lucru ce a pus presiune pe franc.

La ora locala 12.30, bursa elvetiana pierdea 12,04%, indicele SMI ajungand la nivelul de 8.093,81 puncte, dupa anuntul referitor la renuntarea la pragul valutar.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#franc elvetian nivel record, #curs valutar franc elvetian , #curs valutar