Florin Citu explica deciziile BNR menite sa tina preturile si ratele in frau: Incompetentul Dragnea, demascat de ROBOR

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 12:57
7482 citiri
Florin Citu explica deciziile BNR menite sa tina preturile si ratele in frau: Incompetentul Dragnea, demascat de ROBOR
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul PNL Florin Citu explica deciziile luate marti de conducerea BNR, care arata ca politica fiscala a Guvernului este de blamat pentru scumpirile de care ne lovim.

"BNR confirma ce am spus - presiunile inflationiste si implicit estimarile de inflatie peste asteptari sunt alimentate de politica fiscala. (Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate - gaze naturale, energie electrica - si a celor volatile ale produselor alimentare) ", scrie pe Facebook Florin Citu.

In plus, liberalul "traduce" comunicatul BNR care ofera informatii despre cresterea dobanzilor, care ii ustura pe romani la buzunare:

"Dobanzile in piata interbancara cresc pentru ca asteptarile economiei arata rate ale inflatiei mai mari, iar orice economist si om de afaceri (oricine in sectorul privat) stie ca dobanda este prima forma de protectie.

Cei care dau bani cu imprumut cer o dobanda mai mare pentru a se asigura ca valoarea banilor pe care ii dau cu imprumut nu este distrusa de masuri populiste si total iresponsabile ale unui guvern.

(Conditiile monetare reale au fost accentuat acomodative si in trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobanzilor de pe piata monetara interbancara au manifestat o tendinta pronuntata de crestere, apropiindu-se de rata dobanzii de politica monetara, in contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipatiilor inflationiste, al consolidarii asteptarilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum si al inregistrarii unor fluctuatii de lichiditate, sub influenta factorilor autonomi ai lichiditatii)

(...) Intr-o economie libera preturile au rolul de a semnala derapaje sau dezechilbre. Dupa 27 de ani cred ca majoritatea romanilor inteleg ca o inflatie mare (preturile bunurilor de consum cresc foarte rapid) trebuie evitata.

Acum invatam lectia despre semnalul trimis de "pretul" banilor, dobanda. O dobanda care creste rapid arata ingrijorarea celor care detin capital in legatura cu valoarea capitalului care s-ar putea deteriora in perioada urmatoare si atunci cer un pret mai mare (dobanda/randament). "

Senatorul si BNR nu sunt optimisti cu privire la viitorul celor indatorati la banci: dobanzile vor continua sa creasca si asta doar din cauza politicilor populiste ale Guvernului, care va continua sa se imprumute din ce in ce mai scump.

"BNR confirma si ultima parte a scenariului meu - dobanzile vor continua sa creasca in acest mediu economic unde sunt cheltuite sume inexistente de la buget si investitiile sunt taiate.

Cresterea dobanzilor este o veste mai putin buna pentru persoane cu credite in lei (este aici si un test pentru cat de sustenabil este programul "prima casa") si o veste buna pentru cei care au economii in sistemul bancar. Mai presus de orice, cresterea dobanzilor in piata interbancara arata ca economia de piata functioneaza si isi face treaba. Piata penalizeaza politicile populiste. Guvernul se va imprumuta din ce in ce mai scump, este modul prin care piata "forteaza" Guvernul sa fie responsabil".

In aceste conditii, ce poate face BNR? Foloseste instrumentele de politica monetara pentru a ne proteja de inflatie.

"Pare usor dar nu este. Dovada este faptul ca BNR a avut probleme in ultimii 27 de ani in a asigura preturi stabile (asa cum le stipuleaza mandatul). Si de fiecare data am criticat BNR cand nu isi ducea mandatul la indeplinire. Dar acesta este rolul BNR - sa asigure preturi stabile", explica senatorul liberal.

Florin Citu subliniaza de ce este nevoie ca BNR sa ramana in continuare independenta de politic:

"Pentru ca nu avem incredere in politicieni, noi ca societate, am facut legea in asa fel incat Guvernul nu poate sa intervina in deciziile bancii nationale. (Thank God!)

In aceste zile se vede foarte clar de ce este nevoie de independenta bancii centrale. Imaginati-va ca Tudose si Misa ar fi avut ceva de spus despre politica monetara. Cei doi abia inteleg ce este salariul brut. Mai mult sunt preocupati sa gaseseasca "solutii" cu care sa fenteze Constitutia pentru a putea sa forteze sectorul privat sa creasca salariul brut.

Doi baieti cu preocupari de infractori de drept comun vor sa aiba ei un cuvant de spus referitor la niveul dobanzilor (sau al preturilor in general) determinate de piata. Va dati seama unde am ajunge?".

Continuand linia critica la adresa Guvernului, senatorul PNL se asteapta sa vada noi atacuri la conducerea BNR:

"Din pacate, ca orice infractor, Dragnea si Tudose nu se lasa. Veti vedea in urmatoarele zile noi atacuri la adresa BNR si din ce in ce mai multe discutii despre schimbarea componentei actuale a conducerii excutive.

Dar de ce fac Dragnea si Tudose acest lucru? Iar este simplu. Sistemul nostru, desi nu este perfect, avea cateva institutii al caror rol era de a sanctiona (chiar si penal) derapaje ale Guvernului. Din pacate, in afara de 10% din BNR si poate si DNA, toate celelalte institutii sunt controlate de PSD si folosite impotriva adversarilor politici si sa ascunda dezastrul economic (Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala, ASF, etc...).

Lupta nu este doar pentru pastrarea independentei BNR de politic, dar si pentru a elimina influenta politica din celelalte institutii, CC, CCR, ASF... care ne protejeaza de guverne ticaloase si iresponsabile", incheie postarea Florin Citu.

Iata deciziile luate ieri de BNR.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Citu decizii BNR rate credite preturi , #dobanzi
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
PNL are pe domnul Citu care duce aproape toata lupta opozitiei.....
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5