Financial Times: Romania este pe drumul cel bun, spre deosebire de Ungaria

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 17:16
4436 citiri
Financial Times: Romania este pe drumul cel bun, spre deosebire de Ungaria
Foto: Arhiva

Romania a micsorat, joi, dobanda de politica monetara, o decizie similara fiind luata in luna noiembrie a anului trecut. Aceasta miscare va duce la scaderea ratei de imprumut, astfel tara noastra ramane pe drumul cel bun, comenteaza analistii publicatiei Financial Times.

Banca Nationala a Romaniei a coborat dobanda cheie la 5,75%, de la 6%, datorita inflatiei scazute inregistrate in ultimele doua luni.

Jurnalistii de la Financial Times lauda aceasta decizie pe blogul oficial al publicatiei.

Desi investitorii sunt ingrijorati ca situatia din regiune se va agrava, din cauza problemelor Ungariei, tara noastra a facut ceea ce trebuie prin reducere dobanzii de politica monetara, se arata in articol.

Leul a fost cea mai puternica moneda din regiune in 2011, depreciindu-se cu doar 2%. In plus, in luna noiembrie, inflatia s-a micsorat pana la 3,4% si s-a inscris in limitele impuse de BNR, de 2%-4%.

In aceste conditii, se asteapta ca economia Romaniei sa se mentina pe linia de plutire, iar Guvernul sa efectueze doar taieri nesemnificative in sectorul public.

"Este loc pentru noi reduceri ale dobanzii, deoarece dobanda reala (raportata la prognoza de inflatie a bancii centrale) este de 2,75%, prea ridicata pentru situatia economica actuala. Deoarece cererea externa se va reduce in primul semestru din 2012, sustinerea cererii interne prin conditii mai relaxate de politica moentara ar fi binevenita", a declarat economistul Dan Bucsa, citat de Financial Times.

Autoritatile romane incearca sa evite recesiunea si, in acelasi timp, sa pastreze stabilitatea financiara in aceste vremuri dificile. Guvernul are o tinta de deficit bugetar foarte ambitioasa, de 1,9% din Produsul Intern Brut.

Insa, spre deosebire de Ungaria, Romania a ramas in relatii bune cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, de la care a primit o noua transa de imprumut de 5 miliarde de dolari.

Insa planurile Guvernului roman depind foarte mult de atingerea tintei de 2% in privinta cresterii economice. Acest lucru reprezinta o adevarata provocare, tinand cont de situatia tot mai precara din zona euro, considera jurnalistii publicatiei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania Financial Times, #reducere dobanda cheie BNR, #BNR dobanda de politica monetara, #crestere economica Romania, #deficit bugetar romania , #dobanzi