Deciziile BNR de azi: dobanda-cheie si facilitatile de depozit si credit (Video)

Joi, 02 Mai 2013, ora 15:38
2177 citiri
Deciziile BNR de azi: dobanda-cheie si facilitatile de depozit si credit (Video)

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, joi, sa mentina dobanda-cheie la nivelul de 5,25%, insa a modificat dobanzile la facilitatile de depozit si credit.

"In sedinta din 2 mai 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al BNR, remis Ziare.com

Banca centrala a aplicat ultima reducere de dobanda in martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

"In vederea temperarii volatilitatii dobanzilor pe piata monetara si bancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25 la suta pe an de la 9,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la suta pe an fata de 1,25 la suta", au mai precizat oficialii BNR.

Reducerea acestor rate inseamna dobanzi mai mici pentru bancile care se imprumuta sau isi plaseaza un depozit la BNR, cu scadenta de o zi.

Conform specialistilor ING Bank, aceste decizii vor influenta negativ datoria publica si leul, in mod indirect. In plus, BNR incearca sa anticipeze efectele unei posibile neintelegeri in ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), conform informarii ING Bank remise Ziare.com.

Totodata, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2013.

C.P.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#BNR mentine dobanda cheie, #BNR mentinere dobanda cheie, #BNR dobanda cheie, #BNR modificare dobanzi banci , #dobanzi