Curs euro-leu: Euro, la un nou maxim istoric

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 13:03
6631 citiri
Curs euro-leu: Euro, la un nou maxim istoric

Euro a atins un nou maxim istoric, miercuri, moneda europeana inregistrand o crestere de 0,30% fata de sedinta anterioara.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs in urcare cu 1,35 bani, la 4,4587 lei/unitate.

Precedentul maxim istoric, de 4,4463 lei/euro, a fost atins pe 16 mai anul acesta.

Pe piata interbancara, cotatia a fost de 4,465 lei/euro, cauzata de lipsa unei

interventii valutare agresive, care ar fi trebuit sa mentina presiunea de depreciere.

In plus, dolarul american s-a apreciat si el fata de moneda nationala, cursul afisat miercuri find de 3,5272 lei/unitate, in crestere cu 1,31%.

Aceeasi tendinta se pastreaza si pentru francul elvetian, care a urcat la 3,7133 lei/unitate, de la 3,7012 lei/unitate.

In schimb, pentru un gram de aur, romanii trebuie sa plateasca mai putin, adica 176,2413 lei, in scadere de la 176,3513 lei.

Ce sperante au romanii supraindatorati

Cum explica analistii

Apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, potrivit unui comunicat ING, remis Ziare.com.

"Ce se intampla acum atrage atentia publicului larg, insa tendinta de depreciere a leului este inca din 2006 si reflecta situatia economiei romanesti, care doar atat poate sa produca. Pe termen lung, pana cand nu se va face o crestere economica, leul nu se va mai aprecia", a mentionat Florin Citu, analist financiar, la TVR Info.

De asemenea, el a sustinut ca, in viitorul apropiat, euro va depasi cotatia de 4,5 lei/unitate.

"Fobia pe care o avem noi pentru euro este doar partial justificata, e doar o fata a economiei, important este si ce se intampla cu euro fata de alte monede, ea fiind supusa la randul ei sub presiune. Orice schimbari politice ar trebui sa aiba in vedere ca Romania se afla intr-un mediu economic extrem de neprietenos. Astfel, politicile noastre ar trebui sa fie foarte stricte, trebuie sa reducem deficitul si sa avem, de asemenea, o crestere economica importanta pentru a stabiliza situatia", a opinat economistul Adrian Mitroi, tot la postul public de televiziune.

El a spus ca situatia leului depinde foarte mult de situatia externa, de criza economica din zona euro, iar noi ar trebui sa ne oprim cu promisiunile electorale.

Economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, considera ca leul s-a depreciat pe fondul situatiei din Grecia, in ton cu celelalte monede din regiune, iar in perioada urmatoare am putea vedea noi minime istorice pentru leu, potrivit NewsIn.

"Leul s-a depreciat pe fondul situatiei de Grecia. Toate monedele din regiune s-au depreciat, nu doar leul, a fost o miscare regionala. Banca Nationala a Romaniei a intervenit, dar nu in mod masiv, in conditiile in care volumele nu au fost prea mari. S-a vazut ca a intervenit pentru ca volumele au crescut fata de inceputul acestei saptamani. Este posibil ca aceasta depreciere lina, sa continue si in perioada urmatoare", a spus Hancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#euro maxim istoric, #leu minim istoric, #curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar