Cele mai mari riscuri care ameninta economia Romaniei: Pericolul darii in plata si conversiei creditelor s-a diminuat

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 16:33
4913 citiri
Cele mai mari riscuri care ameninta economia Romaniei: Pericolul darii in plata si conversiei creditelor s-a diminuat
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele mai mari riscuri care ameninta economia Romaniei sunt cele externe, iar Legea darii in plata si conversia creditelor nu mai reprezinta probleme atat de mari, dupa ce au fost atacate la CCR.

Concluzia apare intr-un raport al stabilitatii financiare remis, marti, Ziare.com de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"De la data raportului anterior (aprilie 2016), stabilitatea financiara s-a mentinut robusta, iar riscurile la adresa acesteia s-au diminuat, dar raman semnificative. Raportul asupra stabilitatii financiare identifica doua riscuri sistemice ridicate (unul dintre acestea fiind in crestere), doua riscuri sistemice moderate si unul redus", potrivit documentului.

Iata cele mai importante riscuri identificate de BNR:

  • 1. Riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente generat de incertitudinile privind cresterea economica la nivel global, starea sistemului financiar international, accentuarea tensiunilor geopolitice (risc sistemic ridicat)

"Experienta arata ca incertitudinile privind cresterea economica la nivel global, starea sistemului financiar international, accentuarea tensiunilor geopolitice conduc la reticenta investitorilor si refugiul acestora in plasamente cat mai putin riscante", explica BNR.

Dar ce s-ar intampla daca investitorii isi vor scoate banii din tara noastra si ii vor muta in zone mai sigure? Ei bine, costurile de finantare vor creste, adica ne vom imprumuta mai scump de pe pietele externe.

In prezent, stam bine la acest capitol. Dar BNR avertizeaza ca "o schimbare brusca a perceptiei investitorilor privind economiile emergente poate pune presiune rapid pe economia Romaniei", deci e nevoie de o maxima prudenta.

"Din aceasta perspectiva, este esentiala pastrarea unui nivel adecvat al rezervei internationale a tarii si o conduita prudenta a mixului de politici macroeconomice", arata banca centrala.

  • 2. Cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar (risc sistemic ridicat)

In precedentul raport de stabilitate, BNR arata ca unele masuri precum darea in plata si conversia creditelor in franci reprezinta cel mai mare pericol pentru economia Romaniei. Intre timp, riscul s-a mai diminuat, dar doar pentru ca cele doua legi au fost atacate la Curtea Constitutionala.

  • 3. Incertitudini privind constructia bugetara (risc sistemic moderat)

O incertitudine semnificativa este legata de bugetul pe anul 2017, arata BNR.

"Consolidarea politicilor bugetare responsabile, prin asigurarea unei previzibilitati sporite in materie de reglementare, precum si evitarea unui comportament prociclic al mix-ului de politici macroeconomice sunt elemente esentiale pentru mentinerea echilibrelor economice si sprijinirea stabilitatii financiare in perioada urmatoare.

Spatiul fiscal poate fi obtinut, pe partea de cheltuieli, prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si prin implementarea pe scara larga a achizitiilor centralizate in sistemul public (in special in sectorul de sanatate), iar pe partea de venituri prin cresterea disciplinei financiare atat in randul companiilor de stat cat si ale celor private", potrivit raportului BNR.

  • 4. Riscul provenind din provocarile cu care se confrunta spatiul comunitar: parasirea UE de catre Marea Britanie (Brexit), criza imigrantilor, vulnerabilitati nesolutionate precum criza datoriilor suverane din unele tari membre zonei euro (risc sistemic moderat)

Dupa referendumul din iunie 2016, guvernul britanic urmeaza sa decida momentul in care va solicita in mod formal declansarea negocierilor privind iesirea Marii Britanii din UE.

Rezultatul negocierilor care vor urma este extrem de incert in acest moment, iar primele urmari ale acestei incertitudini sunt deja vizibile: moneda britanica a pierdut 9 la suta din valoare fata de euro si 14 la suta fata de dolarul american de la referendum pana in decembrie 2016, potrivit BNR.

"Forma si amploarea implicatiilor pentru Romania ale Brexit-ului sunt de asemenea greu de estimat in acest moment. Ele depind atat de felul in care se vor incheia negocierile dintre Uniune si Marea Britanie (care va fi amploarea modificarilor fata de situatia actuala), cat si de capacitatea UE de a adopta politici care sa continue procesul de integrare.

Desi implicatiile nu se vor manifesta decat in mica masura in viitorul apropiat, tara noastra va trebui sa isi calibreze politicile pe termen mediu si lung pornind de la provocarile majore cu care se confrunta spatiul comunitar", avertizeaza BNR.

  • 5. Riscul de credit asociat stocului de credite in valuta, in situatia materializarii riscului de deteriorare a increderii investitorilor (risc sistemic redus)

Ideea e simpla: daca investitorii isi pierd increderea in tara noastra, atunci leul se va deprecia.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BNR riscuri economie Romania, #BNR riscuri Romania , #stiri BNR