Ce va face cursul dupa alegeri - analiza

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 13:44
3269 citiri
Ce va face cursul dupa alegeri - analiza

Pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de "scorul democratiei" tarii dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale, se arata intr-o analiza realizata de X-Trade Brokers.

Acest lucru explica volatilitatea ridicata a leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui, care a atras declaratii severe ale unor oficiali europeni referitor la situatia creata.

"Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului. Alegerile din Polonia nu au influentat pietele, intrucat nu a existat o schimbarea perceptibila semnificativa in scorul democratiei", a declarat Claudiu Cazacu, analist sef la casa de brokeraj X-Trade Brokers, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In Ungaria, pe de alta parte, rata de schimb euro/forint a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in Vest, iar negocierile cu FMI erau "la fel de volatile ca un roller-coaster", a mai precizat analistul.

Romania s-a confruntat cu volatilitate in vara acestui an si, in functie de rezultatele alegerilor, situatia s-ar putea repeta.

Banca Nationala va domoli volatilitatea

Conform X-Trade Brokers, desi este improbabil sa se opuna vreunei tendinte, este foarte posibil ca Banca Nationala sa se lupte cu volatilitatea.

"BNR a facut acest lucru in trecut si, desi rezervele sale se imputineaza (ca urmare a rambursarilor efectuate catre FMI), arsenalul sau ramane considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piata", se mai arata in comunicat.

De asemenea, BNR a redescoperit recent ca managementul lichiditatii este un instrument puternic de influentare a ratelor de dobanda si, implicit, a monedei, si ar putea fi pregatita sa faca acelasi lucru in cazul oricarui "atac" impotriva leului.

Claudiu Cazacu sustine ca BNR ar putea sa apere activ leul daca rata de schimb creste aproape de maximele record (in jur de 4,65 lei/unitate).

"Date fiind informatiile macroeconomice recente si factorii de risc estimati, locali si globali, inclusiv cei care deriva din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, pe termen mediu cursul de schimb RON/EUR este posibil sa se deprecieze", a adaugat analistul.

Totusi, aceasta tendinta ar putea fi contracarata de Banca Nationala, cu o interventie semnificativa mai probabila in apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 euro/leu.

"Pentru urmatoarele luni dupa acest episod, insa, am putea asista la o apreciere graduala a ratei de schimb", a mai spus Cazacu.

BVB, sensibila la instabilitatea politica

Bursa locala de valori depinde in mare parte de fluxurile straine de capital si de investitorii institutionali locali.

"Atat USL cat si ARD au promis sa dezvolte BVB, dar printre investitori exista un sentiment de neincredere, creat dupa repetatele amanari ale noilor listari la bursa. Ceea ce conteaza este abilitatea de a repune economia locala pe o cale stabila si existenta unui focus clar asupra economiei, cu cat mai putine disensiuni. Daca s-ar putea putea obtine acest lucru, pietele si-ar putea incepe traditionala apreciere de iarna (daca exista conditii favorabile in Europa si SUA)", a mentionat Claudiu Cazacu.

Analiza fundamentala arata ca exista cateva titluri cu o lichiditate foarte ridicata pe bursa romaneasca. Ele ar putea deveni, totusi, mai atractive (preturile intrand in declin), daca neintelegerile determina o noua runda de instabilitate politica, mai sustine analistul.

"Cu greu poate fi realizata o comparatie intre alegerile prezidentiale din SUA de anul acesta, din cauza diferentelor majore intre economiile si bursele de valori ale celor doua tari. Totusi, o lectie poate fi invatata, si anume aceea ca prima reactie dupa rezultate are legatura cu perceptia asupra principalelor preocupari", a explicat Cazacu.

Astfel, in SUA, acestea se refereau la viziunea partidului castigator asupra politicii fiscale si a celei monetare. In schimb, in Romania, principalele preocupari vizeaza abilitatea de a stimula initiativa privata, de a dezvolta infrastructura si de a reduce risipa fondurlor publice, conform X-Trade Brokers.

"Iar pe termen scurt, perceptia este influentata de asteptarile privind acel rezultat politic care va reusi sa evite indecizia. Incertitudinea este cea care poate determina investitorii sa intre, in cel mai bun caz, intr-o stare de asteptare, daca nu chiar sa isi diminueze pozitiile", a opinat analistul.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#curs valutar alegeri parlamentare, #curs valutar alegeri, #rezultat alegeri curs valutar, #BVB alegeri parlamentare , #curs valutar