Cat de mare e prapastia in care a cazut leul? BNR ne arata datele brute

Marti, 28 August 2012, ora 19:10
5638 citiri
Cat de mare e prapastia in care a cazut leul? BNR ne arata datele brute

Moneda nationala a pierdut mult teren in fata celei europene, in ultimii patru ani, asa cum arata datele Bancii Nationale Romane (BNR).

Astfel, in 2007, romanii au platit, in medie, 3,3373 lei/euro. Comparativ, cursul a ajuns la 4,4411 lei/euro, in prima jumatate a anului 2012, ceea ce inseamna o depreciere cu 33% a monedei nationale.

Leul a pierdut teren aproape in fiecare an in fata monedei euro. In 2008, cotatia medie afisata de BNR a fost de 3,6827 lei/euro, adica un avans de 10,3% fata de anul precedent.

Aceasta tendinta s-a pastrat si in 2009, cand romanii au platit pentru un euro, in medie, 4,2373 lei, adica cu 15,1% mai mult fata de perioada similara din 2008, inregistrandu-se cel mai mare avans al monedei unice, de la an la an.

Se pare ca interventiile repetate ale bancii centrale pentru sustinerea leului au avut efect, astfel ca anul 2010 a fost un an prost pentru euro, cotatia acestei monede inregistrand o medie de 4,2099 lei/unitate, adica o scadere de 0,6%, raportata la anul precedent.

In 2011, cand Romania resimtea efectul masurilor de austeritate adoptate in anul precedent (taierea salariilor si a pensiilor, cresterea TVA), moneda unica a avut o revenire usoara, cursul mediu ajungand la 4,2379 lei/euro, in urcare cu 0,7% fata de 2010.

In 2012, an dominat de criza politica, care a pus presiune pe economia tarii, implicit pe cursul valutar, euro a avut o cotatie medie, in primele 7 luni, de 4,44 lei/unitate, adica cu 20 de bani mai mult decat media anului 2011.

Insa, BNR are resurse limitate pentru a tine in frau cursul, care a devenit extrem de volatil la criza politica interna. In plus, trebuie luat in calcul si faptul ca recesiunea si tensiunile de la nivelul zonei euro, principalul partener comercial al tarii noastre, au o influenta nefasta asupra leului.

Cea mai mare crestere anualizata s-a inregistrat in luna mai, de 7,9%, fata de perioada similara din 2011, in timp ce, in luna iulie, se inregistra o crestere de 7,3 procente fata de a saptea luna de anul trecut.

In consecinta, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a anuntat ca Guvernul se asteapta la un curs mediu de 4,5 lei/euro, in acest an.

Dolarul american a inregistrat o apreciere si mai abrupta. Doar in iulie 2012, fata de cotatia din perioada similara a anului trecut, moneda americana a urcat cu nu mai putin de 24,6 la suta.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#evolutie curs valutar, #evolutie curs euro leu, #evolutie curs euro, #evolutie curs leu dolar , #curs valutar