BNR vine cu precizari dupa ce a suparat Ambasada SUA

Vineri, 13 Mai 2016, ora 16:02
6146 citiri
BNR vine cu precizari dupa ce a suparat Ambasada SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei vine cu precizari despre moneda omagiala dedicata lui Mihail Manoilescu, fost guvernator la BNR in perioada interbelica, in contextul in care Ambasada SUA la Bucuresti a criticat emisiunea, apreciind chiar ca aceasta contravine promovarii statului de drept.

Intr-un comunicat remis vineri dupa-amiaza Ziare.com, BNR vine cu lamuriri despre moneda controversata.

"Emisiunea numismatica lansata in luna aprilie 2016 face parte dintr-un proiect, initiat in anul 2015, de prezentare a istoriei Bancii Nationale a Romaniei si a personalitatilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia.

Demersul din acest an vizeaza marcarea activitatii a trei dintre guvernatorii bancii centrale la implinirea unui numar semnificativ de ani de la nastere - 175 de ani de la nasterea lui Ion I. Campineanu, 140 de ani de la nasterea lui Ion Lapedatu si 125 de ani de la nasterea lui Mihail Manoilescu, cei trei ocupand demnitatea de guvernator in perioade istorice diferite", arata sursa citata.

Reprezentantii BNR mentioneaza ca includerea in emisiunea numismatica a lui Mihail Manoilescu, care a detinut demnitatea de guvernator al BNR "in anul apogeului Marii Crize Economice, intr-un context global si european caracterizat de transformari profunde", a vizat "exclusiv activitatea sa in fruntea bancii centrale si cea in domeniul cercetarii economice si financiare la nivel mondial".

BNR precizeaza, insa, ca "analizeaza in prezent semnalele recente referitoare la aceasta emisiune numismatica".

"Totodata, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu institutii reprezentative de specialitate in vederea evitarii unor potentiale situatii regretabile in viitor.

Reamintim ca potrivit competentelor sale legale, Banca Nationala a Romaniei realizeaza emisiuni numismatice, in tiraje reduse, destinate colectionarilor, in cadrul unor programe ce includ o tematica diversa, dedicate atat personalitatilor si evenimentelor marcante din istoria Romaniei, cat si celor care au marcat evolutia civilizatiei universale", arata sursa citata.

BNR a dezamagit Ambasada SUA la Bucuresti

In final, reprezentantii BNR subliniaza ca "in niciun caz si sub nicio forma" emisiunile numismatice ale BNR "nu doresc sa raneasca sentimentele nimanui, cu atat mai putin sa aduca atingere memoriei vreunei comunitati sau sa transmita mesaje avand caracter ofensator, xenofob ori discriminator".

"Intreaga activitate a Bancii Nationale a Romaniei este orientata fara exceptie in spiritul respectului fata de valorile umanitatii, ale democratiei si multiculturalismului", conchide sursa citata.

Recent, Banca Nationala a lansat o moneda omagiala cu chipul lui Mihail Manoilescu, fost guvernator la BNR in perioada interbelica. Mai precis, pe data de 14 aprilie, BNR anunta "lansarea in circuitul numismatic a unui set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) cu tema Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu".

In replica, Ambasada SUA a trimis vineri un comunicat in care critica BNR, deoarece Manoilescu ar fi contribuit activ la promovarea indeologiei fasciste in Romania. De asemenea, Ambasada SUA considera ca aceasta practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului.

D.R.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#reactie BNC critici moneda, #Mihail Manoilescu moneda omagiala, #Ambasada SUA moneda Manoilescu , #stiri BNR