BNR: Reesalonarea ratelor nu e avantajoasa. Oamenii vor plati in final mai mult

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 14:34
2860 citiri
BNR: Reesalonarea ratelor nu e avantajoasa. Oamenii vor plati in final mai mult

Persoanele care vor sa isi restructureze prin credit fiscal datoria la banca, masura anuntata de Guvern la inceputul acestui an pentru a-i ajuta pe cei care nu mai fac fata creditelor, vor ajunge sa plateasca chiar mai mult, in final.

Acesta a fost anuntul facut, sambata, de Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, informeaza Romania Libera. Oficialul BNR si-a sustinut declaratia invocand cateva simulari facute pe credite de catre institutia bancara si a cerut efectuarea unui studiu de impact in acest sens, insa acesta nu a fost finalizat.

"Am cerut directiei de stabilitate sa faca un studiu de impact care inca nu a fost finalizat. A doua problema pe care am sesizat-o ca supraveghetor a fost hazardul moral, iar cel de-al treilea lucru a fost sa cer transparenta in privinta sumelor de platit.

De aceea in proiect a fost introdus alineatul prin care debitorul sa ia la cunostinta de noul grafic de rambursare. Din simularile facute de noi pe cateva credite, debitorul urma sa plateasca mai mult", a declarat Nicolae Cinteza, vineri, la Sinaia.

Ce implica restructurarea creditului fiscal

Romania a convenit cu FMI reducerea ratelor la credite. Este vorba de o reesalonare a creditului, astfel incat valoarea ratei lunare sa scada timp de doi ani pentru cei cu venitul sub salariu mediu net pe economie.

"Dupa acest interval, debitorul va plati timp de alti 2 ani rata veche plus fractiunea de principal de care fusese scutit (bancile nu renunta la dobanda in primii 2 ani ci doar la fractiunea din principal ce intra in componenta ratei e redusa). Acest efort va fi insa acoperit de Guvern, care va acorda o scutire din impozitul pe venit in anii 3 si 4 in limita a 200 lei/lunar.

Pe scurt, iti poti reduce rata timp de 2 ani iar in urmatorii 2 ani Guvernul iti va achita majorarea fata de valoarea initiala a acesteia acceptand sa-ti reduca impozitul pe venit", potrivit Romania Libera.

Nicolae Cinteza a precizat ca nu ii este foarte clara situatia creditului fiscal, pentru ca nu cunoaste exact mecanismul de functionare a acestuia. Oficialul BNR sustine ca aceste aspecte trebuiau clarificate de la inceput.

"Povestea cu creditul fiscal, cel putin atat cat am participat la discutii, nu era foarte clara. Foarte multe banci m-au intrebat care e mecanismul practic de functionare si nu am stiut sa le raspund. El intervine in momentul in care se incheie perioada de reducere a principalului, nu era clar daca va fi platit lunar, anual, ce se intampla cu pensionarii?!", a mai spus Cinteza.

Nicolae Cinteza sustine un asemenea program poate genera o majorare a consumului cu scopul de a conduce la cresterea PIB numai in conditiile in care consumul e asigurat de produse fabricate aici.

"Eu,ca supraveghetor, am cerut ca decizia sa fie optionala si pentru banci si pentru debitori. Pentru banci: atunci cand schimbi maturitatea unor active si o prelungesti cu doi ani, apare o nepotrivire intre pasive si active. Amintiti-va de Dacia Felix: a atras resurse pe 3 luni si le-a plasat pe 6 luni. Trebuie vazut daca nu cumva apar efecte care sa duca la o inrautatire a situatiei bancii", a explicat Cinteza.

Voinea, parintele reesalonarii

Un comunicat emis de BNR arat ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Schema in cauza se bazeaza, in esenta ei, pe masuri fiscale, fiind conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, in acest sens, este faptul ca intreaga motivatie a acestei masuri a facut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnatura domnului Voinea", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.

"Banca Nationala a Romaniei a fost consultata in legatura cu acest proiect inainte si in timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. O echipa din BNR adecvata temei propuse, formata din experti din departamentele supraveghere, reglementare bancara, stabilitate financiara si juridic, a participat la discutiile cu echipa Ministerului Finantelor, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, furnizand date statistice si facand evaluari.

Elementele considerate esentiale de catre expertii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale si negocierea individuala de catre debitori cu bancile comerciale) apar in forma actuala a proiectului", se arata in comunicatul bancii centrale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rata lui Ponta, #electorata Ponta, #BNR rata lui Ponta, #BNR electorata , #banci