BNR reactioneaza dupa acuzatiile lui Basescu: Iata cine e responsabil de reesalonarea ratelor

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:39
6264 citiri
BNR reactioneaza dupa acuzatiile lui Basescu: Iata cine e responsabil de reesalonarea ratelor

Banca Nationala a Romaniei a transmis, miercuri, ca institutia a fost doar consultata in legatura cu proiectul reesalonarii ratelor pentru romanii care au credite si venituri mai mici de 1.600 de lei.

De asemenea, potrivit BNR, initiatorul proiectului a fost ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Proiectul schemei de stimulare a consumului prin masuri fiscale (care sa faciliteze pentru urmatorii doi ani o reesalonare a creditelor contractate la banci de populatia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat si nu va implica, din partea Bancii Nationale a Romaniei, niciun fel de decizii de politica monetara sau bancara.

Schema in cauza se bazeaza, in esenta ei, pe masuri fiscale, fiind conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, in acest sens, este faptul ca intreaga motivatie a acestei masuri a facut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnatura domnului Voinea", se arata intr-un comunicat BNR, preluat de Ziarul Financiar.

Basescu: BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un Guvern corupt! (Video)

De asemenea, BNR transmite ca "a fost consultata in legatura cu acest proiect inainte si in timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".

"O echipa din BNR adecvata temei propuse, formata din experti din departamentele supraveghere, reglementare bancara, stabilitate financiara si juridic, a participat la discutiile cu echipa Ministerului Finantelor, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, furnizand date statistice si facand evaluari.

Elementele considerate esentiale de catre expertii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale si negocierea individuala de catre debitori cu bancile comerciale) apar in forma actuala a proiectului", se mai arata in comunicatul Bancii Nationale.

Basescu, atac sustinut la Ponta, moguli, PNL, BNR, FMI. Dezvaluiri despre Becali si "Raiul lui Dragnea"

Reactia BNR vine dupa ce, marti seara, presedintele Traian Basescu a criticat masura de reesalonare a creditelor anuntata de premierul Victor Ponta, avertizand BNR "sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un Guvern corupt".

Seful statului a spus si ca Banca Nationala a stat in spatele initiativei "electorata", despre care a sustinut ca nu rezolva problemele celor aflati in dificultate cu plata ratelor si ca este "o pacaleala", completand ca nu va semna scrisoarea cu FMI, daca va contine aceasta masura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#BNR raspuns Basescu, #BNR reesalonare rate credite, #Basescu BNR reesalonare rate , #stiri BNR