BNR mentine dobanda cheie. Isarescu: Inflatia revine mai rapid decat anticipam (Video)

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:08
1749 citiri
BNR mentine dobanda cheie. Isarescu: Inflatia revine mai rapid decat anticipam (Video)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, joi, dobanda cheie la nivelul de 5,25% pe an, in cadrul sedintei de politica monetara.

In plus, Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta ale institutiilor de credit, la 20%.

Potrivit comunicatului remis Ziare.com, BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare.

Consiliul de Administratie al bancii centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda de politica monetara la 5,50%, iar la sfarsitul lunii martie la 5,25% pe an.

In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a micsorat dobanda cheie la 5,75%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca politica monetara in sens larg este adecvata si ca revenirea inflatiei este mai puternica decat s-a anticipat, fenomenul fiind legat de conditiile agricole din acest an, dar si de tensiunile din vara, care au influentat piata valutara.

"Nu uitati ca nu am sarit intr-un picior cand inflatia a coborat la 2% sa coboram si noi agresiv rata dobanzii. Atunci multi au avut alte opinii. Le-am spus ca reducerea este statistica, in buna masura reducerea ratei anuale a inflatiei are si un efect statistic si ca tot pe baza statistica va fi o revenire.

Este adevarat ca revenirea este mai puternica decat am anticipat noi si acest lucru se leaga in principal de conditiile agricole din acest an, dar si de tensiunile din vara care au influentat piata valutara de la Bucuresti", a spus Isarescu.

Aceasta decizie este una asteptata de analisti, membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) precizand ca o micsorare a dobanzii cheie se va face abia anul viitor.

"Anul 2013 a putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", se arata in comunicatul AAFBR.

BNR vrea o conduita prudenta a politicii monetare

Mentinerea unei conduite prudente a politicii monetare e necesara in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste, dar e reclamata si de mediul extern incert, care suprapus evolutiilor interne poate amplifica brusc riscurile asociate volatilitatii miscarilor de capital si cursului de schimb.

Potrivit BNR, conduita politicii monetare a ramas prudenta, prin adecvarea conditiilor monetare in sens larg la evolutiile contextelor macroeconomice intern si international. Eforturile bancii centrale de gestionare a lichiditatii de pe piata monetara au condus la o usoara atenuare a asimetriei distributiei acesteia.

Evaluarile recente releva deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflatiei, cu precadere la nivelul preturilor volatile, ca urmare a materializarii unor riscuri evidentiate in cadrul celei mai recente prognoze a BNR, in special a celor privind evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare. Persistenta deficitului amplu de cerere agregata va continua insa sa actioneze in sensul dezinflatiei.

Potrivit BNR, toate acestea impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare, in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste.

Mentinerea conduitei prudente a politicii monetare este reclamata si de mediul extern incert, care, suprapus evolutiilor interne asociate anului electoral, poate amplifica brusc riscurile asociate volatilitatii miscarilor de capital si a celor aferente cursului de schimb.

C.P.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#BNR mentine dobanda cheie, #BNR dobanda politica monetara, #BNR dobanda cheie, #Isarescu revenire inflatie, #Isarescu crestere inflatie , #dobanzi