BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor

Vineri, 21 August 2015, ora 12:49
3665 citiri
BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul si sindicatele trebuie sa actioneze "cu masura" in privinta majorarilor salariale, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

El avertizeaza ca o majorare a salariilor, fara o crestere a productivitatii muncii, risca sa provoace "o spirala a preturilor in crestere".

Adrian Vasilescu observa ca "presiunea sociala este puternica".

La aceasta presiune sociala, atat Guvernul, dar si sindicatele ar trebui sa actioneze cu atat mai mult cu masura. Este un lucru cert ca in Romania, salariile in general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar si salariile politistilor sunt sub limita subzistentei.

Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?

"Marirea acestor salarii este absolut necesara. In acelasi timp, insa, in nici o economie si nici in economia romaneasca, nu poti sa maresti salarii dincolo de cresterea productivitatii intr-o societate", a explicat acesta, la RFI Romania.

Consilierul guvernatorului BNR spune ca "daca n-ai o productivitate a muncii adecvata si o productivitate a capitalului adecvata, nu poti sa treci peste aceste doua masuri cu salariile, pentru ca ajungem la vorba populara da cu o mana si ia cu doua".

In viziunea lui, salariile marite vor duce imediat, fara o productivitate corespunzatoare, la preturi in crestere si la revenirea inflatiei. "Practic, am putea sa ajungem la o spirala a salariilor in crestere, care sa fie dominata in cele din urma de o spirala a preturilor in crestere. Inflatia intoarsa ar fi un rau imens pentru societatea noastra", atrage atentia consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu mai sustine ca am putea reveni la situatia din 2008: "Avem exemplul anului 2008. Am vazut ca in anii 2007-2008 au fost cresteri mari de salarii, chiar poate fi trasata asa o curba, care duce foarte mult in sus, 2006-2007-2008. Si pe urma am vazut cum curba a coborat chiar sub zero in anii 2009-2010, mai ales, cand nu mai erau bani de salarii bugetare si de pensii si s-a ajuns la taieri substantiale si nu numai ca au fost taieri substantiale, dar au fost taieri care au revoltat intreaga societate".

Citeste mai departe despre Vasilescu (BNR): Salariile marite, fara o productivitate corespunzatoare, vor duce imediat la revenirea inflatiei

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BNR cresteri salarii, #BNR salarii bugetari, #BNR salarii medici , #stiri BNR