BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:47
2983 citiri
BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite
Foto: Arhiva Ziare.com

In cazul in care se va aplica in forma actuala, Legea darii in plata ar putea avea ca efect cresterea "substantiala" a avansului si a dobanzilor cerute de banci pentru creditele imobiliare, in timp ce valoarea imobilelor ar putea sa scada, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea.

Oficialul BNR a sustinut, la fel ca ministrul Finantelor, ca Legea darii in plata reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a Romaniei si a sugerat cateva posibile efecte negative.

Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

"Exista riscul ca avansul cerut de banci pentru un credit ipotecar, dar si dobanzile si ratele platite de debitori sa creasca substantial in urma aplicarii acestei legi. Totodata, valoarea imobilelor ar putea scadea", a afirmat Voinea, la o conferinta organizata de Comisia Europeana, prilejuita de lansarea "Raportului de tara pentru Romania".

In ultima perioada, cateva banci de pe piata romaneasca au anuntat cresteri ale avansului la creditele ipotecare standard, pana la niveluri cuprinse intre 35% si 50%, de la nivelul obisnuit in perioada anterioara, de 15-25%.

Inca o banca din Romania majoreaza avansul pentru creditele imobiliare

Totusi, la programul Prima Casa, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare in ultimii ani, avansul este in continuare de 5%.

Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata

Viceguvernatorul BNR a vorbit si despre situatia persoanelor indatorate in franci elvetieni si care au protestat de mai multe ori in ultimele luni, cerand inclusiv interventia autoritatilor in reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, romanii cu credite in franci au beneficiat, pana anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele indatorate in lei.

Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca

"Cineva care a luat un credit ipotecar in 2006 in lei, echivalent a 60.000 de euro, a platit, pana in 2015, mai mult decat cineva care a luat in euro sau franci", a mai spus Voinea.

Persoanele care au luat credite in franci elvetieni in perioada 2006-2008, cand cursul era mult mai scazut decat in prezent, au cerut insistent anul trecut renegocierea creditelor in conditii mai favorabile debitorilor. Francul elvetian a atins un nivel maxim istoric de aproape 4,6 lei in ianuarie 2015, dupa o decizie a bancii centrale a Elvetiei.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#BNR ieftinire apartamente, #BNR efecte lege dare plata, #efecte lege dare plata , #dobanzi
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da, numai că 50% din 25.000 e mai mic decât 30% din 100.000!