BNR avertizeaza: Majorarile de salarii din ultima vreme vor supraincalzi economia

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 19:41
3625 citiri
BNR avertizeaza: Majorarile de salarii din ultima vreme vor supraincalzi economia
Foto: Arhiva Ziare.com

Aplicarea "chiar si partiala" a masurilor fiscale si salariale initiate in ultima perioada in plan legislativ va genera supraincalzirea economiei, dar si la alte efecte negative, arata minuta ultimei sedinte a conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicata vineri.

Avertismentul vine dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, luni, in calitate de for decizional, o lege prin care sunt majorate salariile in Educatie si Sanatate.

Cel mai mare impact bugetar al modificarilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educatie si din sanatate, de 2,9 miliarde de lei, il au majorarile in medie de 15% ale salariilor de baza pentru personalul din sanatate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) si pentru personalul din invatamant, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Conducerea BNR estimeaza ca astfel de masuri, alaturi de cele privind scaderea taxelor, vor afecta negativ economia.

"S-a aratat ca o eventuala implementare, chiar si partiala, a acestor masuri ar conduce la o supraincalzire a economiei si ca efectele adverse s-ar putea resimti/intensifica pe termen mediu si lung, mai ales daca se continua practica amanarii investitiilor publice; s-au semnalat si posibilele repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finantare externa si a comportamentului cursului de schimb al leului", precizeaza minuta sedintei BNR.

Totusi, conducerea BNR spera ca statutul Romaniei de membra a Uniunii Europene, cu toate mecanismele de control al derapajelor fiscale din cadrul blocului comunitar, va impiedica aplicarea masurilor.

"Unii membri ai Consiliului au invocat cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere si angajamentele Romaniei privind respectarea lor, precum si alte prevederi legale interne, apreciind ca acestea reduc probabilitatea materializarii unui asemenea scenariu", arata minuta.

Reamintim ca Guvernul a contestat cresterea salariilor acestor bugetari la Curtea Constitutionala. O masura similara va lua si PNL, care a facut si o plangere penala pe numele presedintelui Camerei Deputatilor, pentru ca exista suspiciunea ca nu s-au intrunit conditiile necesare pentru ca votul sa fie validat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#avertisment BNR crestere salarii, #avertisment BNR salarii , #banci