BNR: Angajatii bancilor sunt supraincarcati si demotivati. Iata ce salariu mediu au

Miercuri, 09 August 2017, ora 14:48
14207 citiri
BNR: Angajatii bancilor sunt supraincarcati si demotivati. Iata ce salariu mediu au
Foto: Arhiva Ziare.com

Un studiu BNR arata ca bancile din Romania au angajati supraincarcati si, adesea, demotivati.

Asta in conditiile in care au renuntat la peste 10.000 de salariati in ultimii zece ani, perioada in care salariile au urcat cu doar 13%.

In plus, bancile au taiat fondurile pentru formare profesionala, arata caietul de studii "Intermedierea financiara: probleme si posibile solutii", coordonat de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"In ultimii ani, bancile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai ca numarul acestuia a scazut, dar si salariul mediu net a cunoscut o crestere lenta, de circa 13 la suta cumulat in perioada decembrie 2007 - martie 2017.

Economiile astfel rezultate au permis reincadrarea sistemului bancar in sfera profitabilitatii, dar cu pretul unui personal supraincarcat si, adesea, demotivat", arata documentul.

Cati angajati au bancile din Romania si care e salariul mediu

Astfel, bancile din Romania aveau 65.657 de angajati in decembrie 2007 si doar 55.427 salariati in martie 2017, scaderea fiind de 10.230 angajati sau 15,6%.

In aceeasi perioada, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulata a inflatiei din acelasi interval.

Totusi, este mult mai mare decat salariul mediu net la nivel national, care in iunie 2017 era de 2.380 de lei.

Autorii caietului de studii remarca, de asemenea, "taierile de fonduri operate de cele mai multe banci comerciale pentru activitatea de formare profesionala", numarul total al cursantilor pregatiti prin Institutul Bancar Roman reducandu-se semnificativ.

Citeste si Zona cu cele mai mari salarii din Romania si cat vor mai creste in urmatorii ani

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BNR studiu angajati banci, #salariu mediu banci Romania, #BNR angajati demotivati banci , #banci