Analistii sustin ca BNR va lua o decizie importanta pentru ieftinirea creditelor in lei

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 13:56
2082 citiri
Analistii sustin ca BNR va lua o decizie importanta pentru ieftinirea creditelor in lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3% la sedinta de marti a Consiliului de Administratie, potrivit analistilor financiar-bancari.

Astfel, scaderea ar fi de 0,25%, indicele ajungand la un nou minim istoric, informeaza site-ul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Cei mai multi dintre analistii chestionati considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei vad posibila o scadere la 10%.

Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru valuta ar putea fi pastrat la 16% pe data de 30 septembrie 2014.

Ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in luna noiembrie, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,75%, conform celor mai multe opinii exprimate in cadrul sondajului.

Totodata, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei in luna noiembrie, in paralel cu mentinerea constanta a celor in valuta.

BNR a redus la inceputul lunii august dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an. La acel moment, guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca pot fi create conditiile pentru o noua decizie de acest fel.

BNR a redus dobanda cheie la un nou nivel minim

"Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie (loc de reducere). Dar noi am avut si avem retineri, probabil ca va amintiti ca noi am spus la inceputul anului ca 3,5% este un nivel pe care ne simteam confortabili. A intervenit aceasta evolutie mult mai avantajoasa, semnificativ mai avantajoasa a inflatiei pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe, in Europa miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata. In plus, avem un mediu international cu particularitati.

Este categoric ceva deosebit fata de ce am gandit la inceputul anului. Stiti ca dupa criza din Turcia au fost iesiri de capitaluri, uitati ca suntem la jumatatea anului, realitatea crizei ucrainene este pana acum alta, nu suntem siguri pe ea, mai degraba incertitudine decat certitudine, a la longue, ca sa spun asa, dar pe termen scurt, am asistat la intrari destul de importante de capitaluri si presiuni de apreciere a cursului", spunea Isarescu.

Reducerea dobanzii este posibil sa se reflecte la nivelul costurilor creditelor in moneda nationala, care ar putea scadea.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#BNR dobanda cheie, #reducere dobanda cheie, #reducere dobanda BNR , #dobanzi