Analistii estimeaza ca BNR ar putea mentine dobanda cheie

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 20:50
1288 citiri
Analistii estimeaza ca BNR ar putea mentine dobanda cheie

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, la sedinta Consiliului de Administratie din 27 septembrie.

Totodata, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute in restul anului 2012 si reduse la 12% pana la finalul anului 2013.

"Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012.

Peste 90% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna septembrie, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta. Restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora", se spune in comunicatul asociatiei.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.

"Anul 2013 a putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", se mai spune in comunicat.

Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul anului 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#BNR mentine dobanda cheie, #BNR dobanda politica monetara, #analisti BNR dobanda cheie , #dobanzi