Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 11:56
6796 citiri
Adrian Vasilescu, despre creditele in franci: Conversia in lei nu e convenabila. Cheia e in alta parte
Foto: Realitatea Tv

O eventuala conversie in lei a creditelor in franci elvetieni "nu ar fi convenabila acum", a sustinut consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

El a mai sustinut ca o eventuala lege a falimentului personal "nu ar ajuta foarte mult, pentru ca falimentul personal inseamna o serie de restrictii".

Vasilescu a adaugat ca restructurarea creditelor in franci elvetieni poate fi facuta, "dar numai in relatia banca-client, intrucat contractul nu poate fi modificat prin acte normative".

Problema creditelor in franci, in Parlament - cand va avea loc sesiunea extraordinara

In opinia lui Adrian Vasilescu, "cheia este in alta parte", potrivit RFI Romania.

"Acum, Banca Nationala este oprita de lege sa intervina si chiar acolo unde legea ii da voie... de pilda, am auzit sugestii de felul asta: Banca Nationala sa intervina pe piata valutara, sa modifice raportul dintre leu si francul elvetian. Banca Nationala intervine pe piata valutara atunci cand leul este in pericol pe aceasta piata. Rostul oricarei interventii pe piata valutara este de a apara stabilitatea pietei valutare si de a apara leul, de a apara moneda nationala. Alte prerogative Banca Nationala nu are.

Si mai mult decat atat, in jocul european, in regulile europene, sunt impartite misiunile: Banca Nationala se ocupa de stabilitatea financiara a tarii, iar de problemele consumatorilor de bani se ocupa o autoritate a statului si anume Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor. Lucrurile sunt foarte bine impartite si Banca Nationala nu are cum sa intre cu masuri acolo unde legea nu-i permite s-o faca".

Intrebat daca o eventuala conversie in lei a creditelor in franci elvetieni ar fi o solutie in clipa de fata, consilierul guvernatorului BNR a raspuns: "Ganditi-va tehnic: in momentul de fata, cursul este foarte ridicat, cursul francului, e practic un record al cotatiei francului elvetian. Nu cred ca ar fi convenabil pentru cineva sa-si faca acum conversia la acest nivel foarte ridicat".

Citeste mai departe despre Adrian Vasilescu, despre creditele in franci elvetieni: BNR este oprita de lege sa intervina, cheia este in alta parte pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Vasilescu credite franci, #interventie BNR credite franci , #banci