Acuzatii dupa numirile in conducerea BNR: PSD a umplut banca centrala cu politruci!

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 15:34
2246 citiri
Acuzatii dupa numirile in conducerea BNR: PSD a umplut banca centrala cu politruci!

Un deputat PMP vrea sa reclame faptul ca PSD si-a numit oameni in conducerea Bancii Nationale a Romaniei, ceea ce reprezinta un atac la independenta acestei institutii.

"PSD, in cardasie cu aliatii sai politici, profitand de majoritatea politica din Parlament, au umplut Banca Nationala a Romaniei cu politruci. Nici macar nu au mai respectat legislatia interna cu privire la conditiile tehnice (profesionale) minime pe care acesti politruci ar fi trebuit sa le indeplineasca pentru a fi numiti in functii", a precizat presedintele PMP Cluj, deputatul Adrian Gurzau, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conducerea BNR, votata in Parlament. Isarescu a primit 377 de voturi "pentru"

El a spus ca va sesiza atat Comisia Europeana, cat si Banca Centrala Europeana, cu privire la incalcarea a doua articole din Tratatul de la Lisabona referitor la independenta bancilor centrale si armonizarea legislatiei interne cu prevederile acestuia.

Ce prevad articolele

Potrivit deputatului PMP, articolul 130 din Tratatul de la Lisabona prevede faptul ca "in exercitarea competentelor si in indeplinirea misiunilor si indatoririlor care le-au fost conferite (...), Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita si nici accepta instructiuni din partea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricarui alt organism".

"Institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii, precum si guvernele statelor membre se angajeaza sa respecte acest principiu si sa nu incerce sa influenteze membrii organelor de decizie ale Bancii Centrale Europene sau ale bancilor centrale nationale in indeplinirea misiunii lor", se mai arata in actul normativ citat.

Mai mult, angajamentul privind independenta bancilor centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene, deci implicit Banca Nationala a Romaniei, este intarit de Articolul 131, care prevede armonizarea legislatiei interne cu ceea ce cuprinde Tratatul de la Lisabona.

"Fiecare stat membru asigura compatibilitatea legislatiei sale interne, inclusiv a statutului bancii sale centrale nationale, cu tratatele si cu Statutul SEBC si al BCE", potrivit actului normativ.

Guvernul si-a trimis oamenii in conducerea BNR

Luni, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a fost votat Consiliul de Administratie al BNR.

Mugur Isarescu a ramas guvernatorul bancii centrale, iar printre numele noi intrate la conducerea institutiei se numara fostul ministru al Bugetului, Liviu Voinea, fostul prim-vicepresedintele al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Daianu, si fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"La ASF a fost un intreg scandal pentru ca membri conducerii (ce urat suna) nu aveau experienta necesara. FMI and the rest au facut scandal, cred ca si BNR a facut scandal. Rezultatul a fost o conducere care avea cat de cat legatura cu domeniul pe care il reglementeaza. (...)

Cand a venit vorba despre BNR, care au fost criteriile pentru angajare? Nu sunt sigur dar cred ca singurul test a fost ceva de genul celor pe care le faci pe internet sa demonsterzi ca esti human being si nu un software", a scris pe Facebook Florin Citu.

El a adaugat ca "se pare ca la BNR este mai usor sa intri in bord fara experienta si nimeni nu zice nimic. Nici Putere, nici Opozitie".

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#PMp reclama numiri BNR, #reclamatie numiri BNR, #numiri BNR scandal , #banci