Guvernul va suporta costurile repatrierii românilor afectaţi de zborurile Blue Air și va acorda ajutor financiar de urgență

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 11:16
3450 citiri
Guvernul va suporta costurile repatrierii românilor afectaţi de zborurile Blue Air și va acorda ajutor financiar de urgență
Sute de români au aflat în aeroport că li s-a anulat zborul FOTO Captură Video Facebook/ Daniela Popescu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, miercuri, în şedinţa Executivului, că se va aproba o Hotărâre privind suportarea costurilor repatrierii românilor afectaţi de zborurile Blue Air şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă. El a precizat că există un regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, iar călătorii pot să ceară despăgubiri.

”Astăzi avem pe agendă Hotărârea de Guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastucturii, în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetăţeni români precum şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă”, a spus ministrul în şedinţă.

Sorin Grindeanu a precizat că ”avem un regulament european, care se aplică tuturor companiilor, în acest domeniu, din Europa”.

”Acest regulament spune, printre altele şi faptul că, în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică şi companiei Blue Air. Asta este o chestiune care ţine de regulamente europene şi vorbim de o companie privată, Blue Air”, a mai spus ministrul precizând că această companie ”a primit un ajutor în anul 2020, de vreo 300 de milioane, în acea perioadă şi pe care statul trebuie să îl recupereze”.

Ministrul Grindeanu i-a mulţumit premierului că a dat dat sarcină către ANAF şi către celelalte instituţii care se ocupă de recuperarea acestor datorii.

”În acest moment, ştiu că se află această companie într-o procedură de concordat şi ministrul Finanţelor cunoaşte probabil în detaliu această situaţie. Vorbim de relaţii comerciale, vorbim de regulamente europene şi totodată, Guvernul României trebuie să se ocupe de cetăţenii săi aflaţi într-o situaţie deosebită”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul a ţinut să precizeze că se lucrează la punerea în funcţiune a unui mecanism, pentru că ”lucrurile nu sunt simple, să mergi să găseşti sloturi în fiecare aeroport, să poţi să aterizezi, să preiei călătorii”. ”Colegii mei de la TAROM şi din domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism, pentru a depăşi această situaţie”, a mai spus el.

Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#blue air, #zboruri anulate, #Sorin Grindeanu, #repatriere , #Blue Air