Blocul Național Sindical aduce grave acuzații PNRR: Reforma Pilonului II de pensii urmărește doar interesele administratorilor

Marti, 15 Martie 2022, ora 14:54
2000 citiri
Blocul Național Sindical aduce grave acuzații PNRR: Reforma Pilonului II de pensii urmărește doar interesele administratorilor
În viziunea reformelor propuse prin PNRR problema adecvării pensiilor se pune doar în cazul pensiilor minime.

Blocul Național Sindical – BNS a publicat un comunicat de presă în care aduce acuzații grave modului în care a fost întocmit Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR

Astfel, BNS arată că PNRR este doar o ”adunătură” de așa zise reforme. ”Sunt reforme dintr-o agenda ascunsă care însă au fost astfel legitimate prin ”bunăvoința” și lipsa de professionalism a Guvernului Cîțu.”, potrivit sursei citate.

”În viziunea reformelor propuse prin PNRR problema adecvării pensiilor se pune doar în cazul pensiilor minime. 24% din pensionarii din sistemul public au beneficiat în luna februarie 2022 de mecanismul pensiei minime, față de 19,7% în decembrie 2021.

Prin astfel de politici, Guvernul afectează încă o dată principiul contributivității în baza căruia ar trebui să funcționeze sistemul public de pensii, deși toate Guvernele din ultimii 20 ani vorbesc despre necesitatea corectării inechităților din sistemul public de pensii.”, arată comunicatul de presă al BNS.

Eliminarea restricțiilor de risc pentru investiții

Nemulțumirea sindicaliștilor pleacă de la reforma Pilonului II de pensii asumată de Guvernul României prin PNRR.

”Cum este posibil ca Guvernul să vină în acest moment cu o propunere de OUG pentru creșterea cotei contribuției de asigurări sociale transferată la pilonul 2, în condițiile în care nu are încă rezultatele analizei consultantului pe această temă? De ce 4,75 și nu 25%?

Disprețul ni se pare însă și mai mare dacă avem în vedere și restul angajamentelor asumate prin PNRR referitor la Pilonul 2 de pensii. Pare că Guvernul Cîțu a luat cu ”copy – paste” din solicitările administratorilor de fonduri de pensii și fără nici o urmă de discernământ și le-a asumat ca politică publică.

Prin PNRR se asumă ca măsură de reformă viabilitatea financiară a pilonului 2 de pensii, dar în fapt Guvernul Cîțu a fost preocupat exclusiv de viabilitatea afacerilor administratorilor de fonduri.

Nici măcar un cuvânt despre participanți, despre garantarea drepturilor lor, despre siguranța și securitatea investițiilor lor, despre cum se vor plăti pensii din acest pilon. Preocuparea majoră, așa cum este ea descrisă în PNRR, se referă strict la ”independența” administratorilor de fonduri și la eliminarea tuturor restrițiilor referitoare la investiiții cu grad ridicat de risc!”, arată BNS.

Grad de concentrare foarte ridicat

”Ce s-ar fi întâmplat cu banii de pensii ai românilor dacă legea permitea investiții pe piețe de capital externe, în contextul internațional de azi, cu evoluții ale burselor ce dă fiori chiar și celor pregătiți să riște?

Este surprinzător că nimeni nu se uită la ce se întâmplă cu adminstrarea pilonului 2 de pensii în acest moment, măcar prin prisma faptului că în viitor acest pilon ar trebui să asigure cel puțin 15% din pensia celor ce urmează să se retragă din piața muncii. După majorarea propusă prin proiectul de OUG, 20% din contribuția de asigurări sociale se va orienta către Pilonul 2.

Se pare că nu vede nimeni că piața pilonului 2 este una cu un grad de concentrare foarte ridicat. Primele 3 fonduri de pensii totalizează 70% din active.”, potrivit sursei citate.

Garanția finală, asumată de stat

”De asemenea există o concentrare extrem de mare la nivelul participanților – 62% din activele fondurilor sunt deținute de doar 20% din participanți.

Peste 20% din participanți au acumulat active totale sub 1000 lei. Să mai reamintim că acest pilon nu garantează decât contribuțiile plătite minus comisioane de administrare iar garanția finală este asumată de stat? (...)

Nici măcar un cuvânt în PNRR nu se referă la necesitatea pregătirii și adoptării legii privind organizarea și funcționarea sistemului de plata a pensiilor din pilonul 2, deși conform Legii 411/2004 trebuia să apară cel târziu în luna aprilie 2008.

Această lege nu a apărut nici astăzi, la 16 ani de la intrarea în vigoare a legii 411/2004.”, acuză BNS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Blocul National Sindical , #PNRR