Despre blockchain și viitorul criptomonedelor în 2022

Advertorial
Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 17:50
6641 citiri
Despre blockchain și viitorul criptomonedelor în 2022
criptomonede FOTO: unsplash.com

Dacă ar fi să dăm o definitie, un blockchain este o listă de înregistrări, blocuri, care sunt legate între ele prin intermediul criptografiei. O așa-numită ștampilă temporală dovedește că datele tranzacției existau în momentul în care blocul a fost publicat pentru a ajunge în hash-ul său. Deoarece fiecare bloc conține informații despre blocul anterior, acestea formează un lanț, fiecare bloc suplimentar consolidându-le pe cele anterioare. Prin urmare, lanțurile de blocuri sunt rezistente la modificarea datelor lor, deoarece, odată înregistrate, datele dintr-un anumit bloc nu pot fi modificate retroactiv fără a modifica toate blocurile ulterioare.

Fanii cryptomonedelor susțin că blockchain-ul este cheia paradisului si că intermediarii "lacomi", cum ar fi băncile, vor fi înlocuiți de contracte inteligente care se execută singure ("smart contracts").

Datorită acestei tehnologii, entuziaștii se așteaptă să apară servicii financiare eficiente și inovatoare, descentralizate.

Deși tehnologia blockchain este cu adevărat revoluționară, aceasta este extraordinar de complexă și consumatoare de energie. Din acest motiv, fundația acestui edificiu este șubredă, în ciuda anilor de muncă a programatorilor. La începuturile lui, bitcoin-ul putea fi minat folosind calculatoare obișnuite, laptopuri performante și ulterior GPU-uri grafice. În prezent acest lucru este imposibil, cel puțin cazul celebrului bitcoin și minatul se face doar cu echipamente specializate (ASIC) care sunt grupate în pool-uri pentru a avea o șansă mai bună să rezolve puzzle-ul matematic care face unlock la următoarea monedă virtuală.

Întorcându-ne la bănci, dacă abstractizăm, puteți să vă imaginati băncile ca niște baze de date mari, opace, care conțin informații despre conturile clienților și despre banii din acestea. Deponenții trebuie să aibă încredere că aceste instituții acționează în interesul lor. Uneori, însă, este posibil ca băncile să facă investiții proaste și să falimenteze sau ar putea îngheța conturile deponenților la ordinul unui guvern totalitar.

Avantajul tehnologiei blockchain este că oferă baza pentru un tip de finanțe care evită astfel de probleme. Astfel conturile nu mai sunt menținute de o autoritate centrală, ci de calculatoarele celor care le folosesc. Un cont ar putea fi înghețat doar dacă o anumită majoritate a celor care mențin blockchain-ul este de acord cu acest lucru. Doar că, criptomonedele sunt extrem de volatile. În 2021 maximul atins de bitcoin a fost de peste 64.000 dolari, adică peste 276.000 lei conform convertorului cvbnr, iar la data scrierii acestui articol este în jur 41.000 dolari.

Totuși, pe măsură ce investițiile în criptomonede câștigă tracțiune, tot mai mulți investitori consacrați încearcă marea cu degetul. Acest lucru ar putea injecta mai mult profesionalism și ar putea face ca prețurile să fie mai puțin volatile pe termen lung. Dar stabilitatea este încă departe.

Este probabil să existe o mai mare reglementare a criptomonedelor, diferite țări înăspresc reglementările în moduri diferite. SUA plănuiește o reglementare pentru stablecoins, un tip de criptomonede care este legat de o monedă emisă de guvern; Banca Centrală Europeană a aprobat un cadru de supraveghere a plăților digitale, inclusiv a unor criptomonede. Schimbarea așteptărilor privind ratele dobânzilor ar putea continua să modifice prețurile fără să punem la socoteală criza din Kazakhstan (care deținea 10% din capacitatea globală de minare a bitcoin-ului) sau banarea de către China a criptomonedelor.

În 2022, investițiile în crypto se pare că vor rămâne o călătorie cu peripeții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#blockchain, #criptomonede , #fonduri investitii