Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Compania care a adus anul trecut primele gaze noi din Marea Neagră în rețeaua națională apare cu datorii la ANAF. Suma pe care o cer autoritățile române

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 15:30
3695 citiri
Compania care a adus anul trecut primele gaze noi din Marea Neagră în rețeaua națională apare cu datorii la ANAF. Suma pe care o cer autoritățile române
Aria de exploatare în Marea Neagră a Black Sea Oil and Gas FOTO:romaniajournal.ro

Black Sea Oil and Gas (BSOG), firmă controlată de gigantul american Carlyle, care a adus anul trecut în rețeaua națioanală primele gaze noi din Marea Neagră, apare cu datorii mari la stat.

La data de 31 decembrie 2022, potrivit listei cu datornicii făcută publică de Agenția Națională de Administrare Fiscală, americanii aveau datorii de 166 mil. euro, potrivit e-nergia.ro.

Compania spune că cifrele nu sunt actualizate de Fisc, că mare parte din sumă a fost plătită, iar alte sume sunt în curs de compensare. ANAF este acum în control la BSOG.

BSOG are datorii restante la bugetul de stat de 811 milioane de lei la data de 31 decembrie 2022, potrivit listei datornicilor publicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar suma nu este contestată de companie, conform aceleiași surse. Compania mai apare cu 1,9 milioane de lei datorii către bugetul asigurărilor sociale și cu 758.000 lei la bugetul fondului de sănătate, sumele nefiind, de asemenea, contestate, potrivit ANAF.

Așadar, suma totală restantă către bugete se ridică la 814 milioane de lei, adică aproximativ 166 de milioane de euro. Compania nu apare ca fiind în executare silită.

Reacția Black Sea Oil and Gas: sumele nu au fost reactualizate

Într-un răspuns transmis e-nergia.ro, BSOG a transmis că ANAF nu a reactualizat lista cu datoriile.

“Suntem în măsură să vă clarificam situația semnalată de dvs în privința sumelor care figurează ca datorii pe site-ul ANAF.

Așadar, o mare parte sunt plătite dar neactualizate până în prezent în evidențele ANAF. În acest sens, BSOG a înaintat ANAF o solicitare de reglare fisă pe plătitor în data de 21.12.2022.

O altă parte se va compensa după efectuarea unui control fiscal, control aflat în derulare. În acest sens, BSOG a înaintat ANAF mai multe cereri de compensare a obligațiilor fiscale cu TVA de recuperat, ultima în data de 25.01.2023.

Dorim să precizam că, dacă ANAF ar fi considerat sumele menționate în emailul dumneavoastră ca fiind exigibile dar neachitate, cu siguranță ar fi emis un titlu executoriu și am fi avut conturile bancare poprite, lucru care nu s-a întâmplat.

Pentru a aduce și mai multă claritate în privința acestui subiect, am solicitat ANAF un certificat de atestare fiscală care dovedește că BSOG nu figurează cu datorii la bugetul de stat. Termenul de emitere este de 5 zile lucrătoare.

Estimăm că evidentele fiscale ale BSOG vor fi actualizate în aproximativ 2- 3 luni, după terminarea controlului fiscal aflat în derulare și emiterea notei de compensare de ANAF.

Revenim cu certificatul de atestare fiscală de îndată ce va fi eliberat de ANAF”, se arată în răspunsul companiei.

BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie 2022, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom.

Sunt primele gaze noi extrase din Marea Neagră și introduse în sistemul național de transport. BSOG este deținută de fondul american de investiții Carlyle și este în proces de vânzare a concesiunii din Marea Neagră care produce acum gaze. Petrom este una dintre companiile interesate, și, potrivit unei știri obținute din surse de publicația Profit.ro, mai sunt alte zece companii interesate.

Prețul vehiculat, de peste un miliard de euro pentru vânzarea participației BSOG și a parterilor (BSOG ar dori 800 de milioane pentru cota ei de 70%) este socotit însă de piață exagerat de mare, momentan.

Între timp însă, BSOG primește amenzi de la ANRE pentru că nu își onorează obligațiile de livrare de gaze la preț reglementat de stat de 150 de lei/MWh, dar situația este complicată, iar compania are destule argumente în favoarea sa, mai scrie e-nergia.ro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Black Sea oil Gas Marea Neagra, #datorii anaf, #gaze naturale , #gaze naturale