Judecător uluit de inconștiența unui „bizon” din trafic: ”Nu înțelege nici acum pericolul pe care l-a creat”

Vineri, 05 August 2022, ora 03:40
42703 citiri
Judecător uluit de inconștiența unui „bizon” din trafic: ”Nu înțelege nici acum pericolul pe care l-a creat”
Un șofer care a efectuat o depășire periculoasă l-a uluit pe judecător FOTO Arhivă

Un judecător de la Judecătoria Slobozia s-a declarat uluit de comportamentul unui șofer care a fost la un pas de producerea unei tragedii și a mers în instanță pentru anularea sancțiunii.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Slobozia, un șofer lăsat fără permis și amendat cu 870 de lei pentru că a efectuat o depășire periculoasă, fiind la un pas să provoace o tragedie, a cerut anularea sancțiunii arătând că „nu a pus în pericol circulația, că șoferul din sens opus nu a fost deranjat în trafic.

Incidentul a avut loc în aprilie 2022, pe drumul care face legătura între Urziceni și Slobozia. Potrivit polițistului care a aplicat sancțiunea, șoferul „a efectuat neregulamentar manevra de depășire în timp ce din sens opus circula neregulamentar un alt autovehicul, care a frânat pentru a evita punerea în pericol de accident rutier”.

În instanță, IPJ Slobozia a cerut menținerea sancțiunii, arătând că șoferul a încălcat mai multe articole din codul rutier.

Judecătorul s-a declarat „uluit” de inconștiența șoferului

Judecătoria Slobozia a respins cererea de anulare a procesului-verbal de contravenție. Judecătorul a arătat că „din înregistrarea video administrată în cauză, rezultă cu claritate faptul că traficul a fost pus în pericol de manevra petentului”.

Judecătorul a mai arătat că dacă mașina depășită și cea care venea din sens opus ar fi păstrat aceeași viteză „petentul nu ar mai fi avut timp pentru a se reîntoarce pe sensul de mers”. „Chiar în condițiile date, se observă că petentul a revenit la limită pe sensul său de drum”, a mai arătat judecătorul care a respins cererea de anulare a sancțiunii.

Magistratul s-a arătat chiar „uluit” de faptul că șoferul nu înțelege pericolul pe care l-a creat prin manevra pe care a făcut-o.

„În ce privește proporționalitatea sancțiunii aplicate, instanța constată că aceasta a fost, fără urmă de îndoială, aplicată în mod corect de către organul de poliție, în condițiile în care, petentul a apreciat că fapta sa nu este una ilegală.

Cu alte cuvinte, petentul nu înțelege nici la acest moment pericolul pe care l-a creat prin modul său de comportare în trafic. În aceste condiții, sancțiunea aplicată de organul de poliție a fost în mod legal și temeinic aplicată, astfel că numai aceasta este suficientă pentru a-l face pe petent să conștientizeze modalitatea defectuoasă în care circulă în trafic și pericol la care-i supune pe ceilalți participanți la acesta.

Totodată, este uluitor faptul că, deși i s-a atras atenția asupra conduitei sale de către un organ specializat al statului în materia circulației pe drumurile publice, petentul apreciază drept neîntemeiat conținutul procesului verbal de contravenție, solicitând abia în subsidiar înlocuirea sancțiunii aplicate cu avertisment”, se mai arată în sentința Judecătoriei Slobozia, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
#bizon, #trafic, #depasire periculoasa, #judecator, #sentinta, #proces , #justitie