De ce a rămas Bitcoin moneda preferată a bogaților, deși valoarea lui a scăzut dramatic. Analist: ”Nu poate fi devalorizat”

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 04:00
9295 citiri
De ce a rămas Bitcoin moneda preferată a bogaților, deși valoarea lui a scăzut dramatic. Analist: ”Nu poate fi devalorizat”
Bitcoin este în continuă scădere FOTO: Pixabay.com

Mulți investitori, inclusiv români, continuă să joace pe piața cripto, chiar dacă cele mai puternice monede au scăzut dramatic în ultimele luni. Unii cred că acești bani pot fi un refugiu sigur în recesiune.

Piața criptomonedelor a continuat să crească în septembrie, care a fost din punct de vedere istoric cea mai proastă lună pentru Bitcoin (BTC), scrie Forbs.

Iar Ethereum (ETH) și-a finalizat tranziția mult așteptată către un mecanism de consens de dovadă a mizei, dar nu a fost catalizatorul optimist pe care îl sperau cei care au investit în această monedă.

Ce se întâmplă cu Bitcoin și Ethereum

Finalizarea fuziunii ETH de pe 15 septembrie a fost văzută de investitori mai degrabă ca pe un eveniment de marketing.

În vara aceasta prețurile Ethereum au crescut cu 32%, comparativ cu o scădere de 2,8% a Bitcoin în aceeași perioadă. După fuziune, prețurile Ethereum au scăzut cu 18%, în timp ce prețurile Bitcoin au scăzut doar cu 1,9%.

Deocamdată, analistul Bank of America, Alkesh Shah spune că Ethereum va continua probabil să piardă cota de piață în fața criptomonedelor concurente, cum ar fi Tron (TRX), Avalanche (AVAX) și Solana (SOL).

„Aprecierea semnificativă a prețurilor ETH de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august continuă să se inverseze, pe măsură ce investitorii înțeleg că tranziția Ethereum nu abordează problemele de scalabilitate sau comisioanele mari de tranzacție și trece la o abordare de așteptare cu privire la actualizările viitoare”, spune Shah.

Preocupările investitorilor cu privire la inflație și la creșterea ratelor dobânzilor continuă să afecteze criptomonede și alte active cu risc. În septembrie, Rezerva Federală a SUA emis a treia creștere consecutivă a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază (bps).

Prețurile Bitcoin sunt aproximativ constante de la o lună la alta, dar au scăzut cu 58% pe an. Prețurile Ethereum au scăzut cu 12% în septembrie și au scăzut cu 63% până în prezent.

Cât de puternic este Bitcoin chiar dacă a scăzut dramatic

Analistul financiar Claudiu Năsui a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce crede că se va întâmpla pe piața cripto în următoarea perioadă.

”În continuare, mie mi se pare că este o investiție care pe termen lung va merge. Aș face în continuare distincția aceasta între Bitcoin și toate celelalte criptomonede. Și chiar dacă este un pariu riscant, eu cred că pe termen foarte lung, nu vorbim de următorii ani- când este posibil să mai fluctueze, chiar să mai scadă, nu știu ce se va întâmpla pe termen scurt- are toate șansele să crească”, a spus Claudiu Năsui.

Potrivit expertului, ”Bitcoin-ul este considerat un fel de aur digital”.

”Pe vremuri, moneda mondială de schimb era aur. Și monedele noastre erau de fapt x uncii de aur. Din acest motiv și cursul de schimb era egal între ele. Adică dacă o monedă avea un gram de aur, iar o alta două grame, era clar că a doua valora două din cealaltă. Era vorba doar despre cât aur pui într-un și cât în cealaltă”, a mai amintit specialistul.

De ce a abandonat omenirea aurul ca monedă de schimb?

”Din mai multe motive, mai ales din cauză că statele doreau să tipărească bani și nu puteau tipări aurul. Poți pune oricâte zerouri pe o hârtie și să devalorizezi moneda. Aurul nu poate fi devalorizat.

Bitcoin-ul este similar cu aurul în sensul că are o masă monetară care crește predictibil și crește destul de lent, până la un maxim. Astfel putem spune că are calitățile acestea monetare ale aurului, în sensul că este deflaționist, nu poate fi devalorizat”, a mai explicat Năsui.

Criptomonedele, ținta hackerilor

Platforma de tranzacționare crypto Binance ar fi fost, vineri, 7 octombrie, ținta unui atac cibernetic în urma căruia hackerii ar fi reușit să fure criptomonede în valoare de 570 de milioane de dolari, a transmis Reuters.

Atacul ar fi vizat Binance Smart Chain (BSC Token Hub), o punte între două sisteme Binance.

Directorul general al Binance, Changpeng Zhao, a transmis că hackerii au furat active în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. BNB Chain a declarat ulterior într-o postare pe blog că un total de 2 milioane de criptomonede BNB - în valoare de aproximativ 570 de milioane de dolari - au fost retrase de hacker.

Binance a transmis că o mare parte din activele BNB a rămas în adresa portofelului digital al hackerului, în timp ce active în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari au rămas nerecuperate.

Acesta nu este singurul atac asupra pieței cripto.

În martie, hackerii au furat în jur de 615 milioane de dolari de pe un pod blockchain numit Ronin Bridge. A fost unul dintre cele mai mari furturi de criptomonede înregistrate, pe această piața, iar Statele Unite ale Americii au legat atacul de hackerii nord-coreeni.

În prezent, Bitcoin se află sub pragul de 20.000 de dolari, iar Ethereum sub 1.500 de dolari.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#Bitcoin, #ethereum, #Piata criptomonedelor, #tranzactii criptomonede, #aur, #recesiune , #bitcoin