Biserică greco-catolică, demolată după ce a fost înconjurată de zidurile unui lăcaș de cult ortodox. Protestul Mitropoliei Greco-Catolice

Autor: N.G.
Miercuri, 29 Martie 2023, ora 12:35
4116 citiri
Biserică greco-catolică, demolată după ce a fost înconjurată de zidurile unui lăcaș de cult ortodox. Protestul Mitropoliei Greco-Catolice
Biserica greco-catolică, la începutul lucrărilor de demolare FOTO bisericaromanaunita.ro

O biserică greco-catolică din localitatea Ungheni, județul Mureș, în jurul căreia a început în urmă cu 25 de ani construcția unei biserici ortodoxe, a fost demolată integral.

Reprezentanții Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj s-u arătat ”consternați de lipsa de reacție a autorităților competente, care au ales să ignore toate demersurile Bisericii Române Unite privind retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic și au „girat” tacit lucrările de demolare, fără a ține cont de soluțiile propuse de Biserica noastră privind viitorul acestui monument istoric”.

Cazul bisericii greco-catolice înzidite de la Ungheni datează din 1997. Pentru a nu retroceda vechea biserică, autoritățile locale și reprezentanții cultului ortodox au decis să construiască un nou lăcaș de cult în jurul celui vechi. Lucrările au continuat timp de mai mulți ani, fiind oprite la un moment dat în urma scandalului creat, care a ajuns și la nivel internațional. În 2023, lucrările au ajuns la momentul demolării vechii biserici greco-catolice.

”Pare de necrezut, dar în România secolului al XXI-lea, într-un spațiu etnic și cultural bogat în tradiții și simboluri, cum e cel transilvănean, asistăm, cu neputință, la dispariția „bisericii sechestrate” de la Ungheni și, implicit, la distrugerea voită a unei părți importante din istoria poporului român. Opera începută în anii ’90 s-a desăvârșit în anul 2023, biserica veche, greco-catolică, fiind demolată. Un fapt trist, față de care ne exprimăm regretul, mâhnirea față de lipsa de respect față de Biserica Greco-Catolică, față de memoria istorică a românilor din arealul mureșean”, au mai transmis reprezentanții Mitropoliei din Blaj.

Biserica a fost demolată integral

Istoria bisericii greco-catolice de la Ungheni

Biserica din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită între anii 1856 şi 1864 de către credincioşii greco-catolici din localitate, fiind unul dintre primele edificii ecleziastice românești ridicate din piatră și cărămidă. Ungheniul a fost în întreg secolul al XVIII-lea cel mai important centru spiritual pentru românii din Scaunul Mureș: între anii 1733 și 1805, reședința Protopopiatului Mureș s-a aflat la Ungheni, la Nirașteu (vechea denumire a localității).

La sfârșitul Marii conflagrații mondiale, Moscova a instalat prin violență în România regimul comunist. Principalul obstacol în calea impunerii regimului comunist a fost Biserica. Atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Greco-Catolică au avut un rol major în păstrarea identității naționale. Dar, în 1948, la recomandarea lui Stalin, Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, proprietățile și lăcașele de cult fiind preluate de către Stat și trecute apoi în administrarea Bisericii Ortodoxe.

Biserica, înconjurată de zidurile lăcașului ortodox

După căderea comunismului, Parohia Ortodoxă din Ungheni a început în 1997 lucrările de construcție a unei noi biserici, în jurul celei vechi, greco-catolice. Cu mențiunea că până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare și a autorizaţiei de construcţie.

Cazul „bisericii sechestrate” de la Ungheni a generat un val de proteste, atât în țară cât și în străinătate, numeroase sesizări și memorii fiind adresate autorităților Statului român. Dar, ignorând realitatea istorică, lucrările de construcție au continuat, afectând monumentul istoric cu valoare de simbol pentru comunitatea românească. Ba mai mult, prin „consultare populară”, s-a hotărât demolarea vechii biserici.

”Mitropolia Blajului a cerut în repetate rânduri retrocedarea vechii biserici şi oprirea lucrărilor de construcție. În cazul în care vechea clădire nu mai corespundea normelor actuale de siguranță, prin reabilitarea ei se avea în vedere crearea unui muzeu al spiritualității românești, mai ales că Ungheniul a dat culturii și Bisericii românești o pleiadă de clerici și oameni de cultură.

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul pentru construirea unei bisericii ortodoxe, dar nu prin demolarea vechii biserici din Ungheni. Noul locaș urma să fie construit în curtea vechii biserici, fără a afecta vechiul monument ecleziastic greco-catolic”, se mai precizează în comunicatul transmis miercuri, 29 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Percheziții ale Poliției la Mureș, într-un dosar care vizează organizarea de lupte între câini. Cum au fost sancționați proprietarii animalelor
Percheziții ale Poliției la Mureș, într-un dosar care vizează organizarea de lupte între câini. Cum au fost sancționați proprietarii animalelor
Poliţia din Mureş a făcut percheziţii, marţi, 16 aprilie, la mai multe adrese, într-un dosar privind organizarea de lupte între câini, fiind descoperite animale cu urechile cupate, dar şi...
Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș a fost la un pas să-și piardă viața în timp ce se juca cu un zmeu, asta pentru că vântul a dus zmeul către firele de înaltă tensiune. În urma descărcării,...
#biserica, #greco catolic, #demolare, #Ungheni, #Mures , #patrimoniu