Ce ar însemna pentru Biserica Catolică pensionarea Papei Francisc. Suvernul Pontif a spus că „uşa este deschisă”

Vineri, 05 August 2022, ora 13:48
3361 citiri
Ce ar însemna pentru Biserica Catolică pensionarea Papei Francisc. Suvernul Pontif a spus că „uşa este deschisă”
Papa Francisc/ FOTO: Captură Youtube

A trecut aproape un deceniu de când Papa Benedict al XVI-lea a devenit primul pontif din ultimii 600 de ani care s-a pensionat în loc să moară în funcție.

Ideea a doi papi – unul în funcție și altul emerit – i-a intrigat pe unii și i-a tulburat pe alții. A devenit chiar subiectul unui film, cu Anthony Hopkins și Jonathan Pryce în rolurile principale.

Dar trei papi? Această perspectivă a fost ridicată de Papa Francisc weekendul trecut, când le-a spus reporterilor, la întoarcerea sa la Roma, după o vizită în Canada, că „uşa este deschisă” pentru pensionarea sa și că nu ar fi o catastrofă.

Comentariile sale, la sfârșitul unei excursii de șase zile, în timpul căreia Sfântul Părinte a fost văzut folosind un scaun cu rotile, un premergător și un baston, nu au primele aluzii la pensionare făcute de suveranul în funcție.

Sănătatea lui – care a fost o îngrijorare de când i s-a extirpat un plămân în adolescență – s-a deteriorat în ultimii ani. Are sciatică, iar anul trecut a fost supus unei intervenții chirurgicale majore pentru a i se îndepărta o secțiune a intestinului gros.

A necesitat șase ore de anestezie generală, care a provocat efecte secundare de durată, și o ședere de 10 zile în spital. Aceasta, a spus el, stă în spatele reticenței sale de a mai suferi o intervenție chirurgicală pentru a repara un ligament la genunchiul drept, în ciuda durerii aproape constante pe care o provoacă.

La foarte scurt timp după ce a fost ales, Papa Francisc a spus că demisia Papei Benedict a schimbat instituția papalității și că toți papii de acum înainte vor trebui să reflecteze dacă ar trebui să demisioneze din motive de fragilitate, a dezvălui biograful papal Austen Ivereigh.

„Papii moderni fac multe călătorii obositoare și solicitante. Natura extrovertită a papalității contemporane înseamnă întâlniri nesfârșite și adunări cu mulțimi de oameni și este necesar un anumit nivel de rezistență.

„În plus, medicina modernă înseamnă că poți continua să trăiești într-o stare fragilă într-un mod în care nu puteai înainte. A fi ales pe viață acum trebuie înțeles ca: atâta timp cât ai vitalitate.”

Dacă se va pensiona, Papa Francisc va locui în afara Vaticanului

După ce a demisionat, Benedict a primit titlul de papă emerit. El continuă să poarte sutana tradițională albă a titularului și locuiește în Vatican, la mănăstirea Mater Ecclesiae. Papa Francisc a indicat deja că va lua titlul de episcop emerit al Romei, va locui liniștit în afara Vaticanului și va evita hainele albe papale.

În urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu, Francisc l-a descris pe predecesorul său drept „sfânt și discret”. Dar, a adăugat: „În viitor, lucrurile ar trebui delimitate mai mult, sau lucrurile ar trebui să fie mai explicite”.

Existența a doi papi nu a fost întotdeauna ușoară. „Când a fost creat pontificatul emerit, efectiv ca instituție nouă, exista temerea că va crea confuzie, că ar putea acționa ca un focar de opoziție sau de contrast cu papa existent. Nu cred că Benedict însuși a făcut ceva pentru a alimenta asta. Dar cred că i-a permis un fel de instanță în jurul lui. Au existat multe cazuri în care papa emerit a fost efectiv manipulat în jurul agendelor tradiționaliste. Se creează un sentiment că există o rivalitate. Francisc a fost incredibil de răbdător în privința asta și nu pare să-l fi deranjat – dar cred că a luat notă de asta,” susține Austen Ivereigh.

Pe termen scurt, Francisc își va reduce probabil și mai mult călătoriile în străinătate, deși a anunțat o vizită în Kazahstan în septembrie și dorește să reprogrameze o călătorie în Sudanul de Sud, pe care a amânat-o la începutul acestui an, la sfaturile medicilor.

O decizie cu privire la pensionare va veni după o reflecție profundă și ar putea să vină probabil după ce Benedict – acum în vârstă de 95 de ani și extrem de fragil – va muri, a spus Ivereigh.

„Fiecare tranziție papală este traumatizantă. Dar Francisc va ști când biserica are nevoie de energie proaspătă și reînnoire. El va găsi momentul potrivit,” susține biograful papal .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Biserica Catolica, #Papa Francisc, #pensionare, #papa emerit , #Vatican