Cum și-au folosit Bill Gates și partenerii săi influența pentru a da un răspuns global Pandemiei Covid -19

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 23:02
3886 citiri
Cum și-au folosit Bill Gates și partenerii săi influența pentru a da un răspuns global Pandemiei Covid -19
Miliardarul american Bill Gates/ FOTO: elceo

Patru organizații de sănătate, au lucrat îndeaproape, au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru a da un răspuns coordonat în lupta cu Pandemia Covid-19 în întreaga lume. Dar au ieșit din sfera de control a guvernelor și nu au reușit să își atingă obiectivele, potrivit unei investigații realizate de Politico și Welt.

Când a lovit Covid-19, guvernele lumii nu erau pregătite. Din America până în Europa și până în Asia, au trecut de la minimizarea amenințării, la închiderea granițelor în încercări nefaste de a opri o răspândire virală care a cuprins în curând lumea. În timp ce cele mai puternice națiuni priveau în interior, patru organizații neguvernamentale globale de sănătate au început să facă planuri pentru o luptă pe viață și pe moarte împotriva unui virus care nu recunoaște granițe.

Înarmate cu expertiza necesară, având contacte la cele mai înalte niveluri în statele occidentale și relații bine consolidate cu producătorii de medicamente, cele patru organizații și-au asumat roluri în mod normal care reveneau guvernelor, dar fără posibilitatea de a fi trase la răspundere.

În timp ce națiunile încă dezbăteau gravitatea pandemiei, grupurile au identificat potențiali producători de vaccinuri și au vizat investiții în dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri. Și și-au folosit influența pe lângă Organizația Mondială a Sănătății pentru a ajuta la crearea unui plan de distribuție mondial ambițios pentru diseminarea acelor instrumente Covid către națiunile nevoiașe, deși în cele din urmă nu va reuși să-și țină promisiunile inițiale.

Cei patru giganți

Cel mai puternic dintre grupuri este Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume. Gavi este o organizație mondială de vaccinuri care a fost fondată cu participarea lui Gates și care se ocupă de programele de vaccinare a populației țărilor din lumea a treia. Wellcome Trust este o fundație britanică de cercetare care beneficiază de un buget de mai multe miliarde de dolari și care a lucrat cu fundația lui Bill Gates în trecut. Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI) este un grup internațional de cercetare și dezvoltare fondat în 2017 cu ajutorul lui Gates și Wellcome.

Organizațiile societății civile care activează în națiunile mai sărace, inclusiv Doctori Fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de noțiunea că grupurile dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a deciziilor vitale care urmau să afecteze populația țărilor sărace. Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de renunțare la drepturile proprietății intelectuale, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace. „Ce îl califică pe Bill Gates să dea sfaturi și să consilieze guvernul american despre unde ar trebui să își direcționeze resursele extraordinare?” a întrebat Kate Elder, consilier de top în politica vaccinurilor pentru Doctori Fără Frontiere.

OMS a fost crucial în procesul prin care cele patru organizații au câștigat putere. Mare parte din influența pe care grupurile o au asupra OMS se trage, pur și simplu, de la bani. De la începutul pandemiei, în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat în total peste 1,4 miliarde de dolari pentru OMS – o sumă mult mai mare decât contribuția celor mai mulți membri oficiali, inclusiv SUA și Comisia Europeană, potrivit datelor OMS. „Trebuie să ținem minte că atunci când vorbim de Fundația Gates, este ca și când ai de-a face cu o altă țară importantă din punctul de vedere al donațiilor către organizațiile globale de sănătate”, a spus un fost oficial de top din sistemul sanitar american. COVAX, un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF, a avut ca obiectiv livrarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, dar până în luna septembrie a acelui an, aceștia au reușit să distribuie doar 319 milioane de doze. Până în august 2022, doar 20% din populația Africii era vaccinată – un procent periculos de scăzut.

Concluzii

1. Cele patru organizații au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pe Covid din 2020 – la fel de mult cât a cheltuit agenția de stat americană însărcinată cu combaterea Covid în afara țării;

2. Organizațiile au oferit împreună 1,4 miliarde de dolari Organizației Mondiale a Sănătății, unde au contribuit la crearea unei inițiative critice de distribuire a instrumentelor Covid-19. Acest program nu a reușit să-și atingă obiectivele inițiale.

3. Liderii organizațiilor au avut acces fără precedent la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, cheltuind cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru lobby în rândul parlamentarilor și oficialilor din SUA și Europa.

4. Oficiali din SUA, UE și reprezentanți ai OMS s-au rotit prin aceste patru organizații ca angajați, ajutându-i să-și consolideze legăturile politice și financiare la Washington și Bruxelles.

5. Liderii celor patru organizații au promis că vor ajuta în egală măsură toate națiunile, însă în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei, țările sărace au rămas fără vaccinurile de care populația avea nevoie;

6. Liderii a trei dintre cele patru organizații au susținut că eliminarea restricțiilor legate de protejarea proprietății intelectuale nu era necesară pentru a crește volumul de vaccinuri livrate – o măsură care ar fi ajutat la salvarea mai multor vieți omenești, potrivit activiștilor.

Organizațiile societății civile active în țările mai sărace, inclusiv Medicii fără frontiere, și-au exprimat disconfortul față de ideea că grupurile dominate de Occident, formate din echipe de elită de experți, ar ajuta la ghidarea deciziilor de viață și de moarte care afectează oamenii din națiunile mai sărace. Aceste tensiuni au crescut doar atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală, o mișcare pe care criticii au considerat-o ca o protejare intereselor giganților farmaceutici față de oamenii care trăiesc în națiuni mai sărace.

Acum, criticii ridică întrebări cu privire la echitatea și eficacitatea răspunsului grupului la pandemie - și la limitele serioase ale externalizării răspunsului la pandemie către grupuri nonguvernamentale, finanțate din privat.

Înapoi în viitor

În cea mai recentă carte a sa Bill Gates se concentrează pe necesitatea dezvoltării unui grup special care să se poată desfășura în diferite părți ale lumii unde există focare pentru a ajuta la completarea lucrătorilor locali din domeniul sănătății publice.

„La nivel global, avem nevoie de un grup de experți al căror loc de muncă cu normă întreagă este să ajute lumea să prevină pandemiile”, scrie Gates în cartea sa.

Când vine vorba de investiții, Fundația Gates, Wellcome și CEPI s-au angajat să susțină tehnologii inovatoare pentru următoarea pandemie, inclusiv noi tipuri de sisteme de supraveghere, precum și tehnologii de vaccinare și diagnosticare. Puțini lideri mondiali în domeniul sănătății au anunțat încă angajamente care vizează în mod special consolidarea sistemelor de sănătate.

În prezent, liderii celor patru organizații sunt implicați în conversații ample despre mecanismele de finanțare care să sprijine răspunsul lumii la următoarea pandemie, inclusiv crearea unui nou fond la Banca Mondială. Nu este clar dacă fondul respectiv ar putea fi utilizat pentru a rezolva problema sistemului de sănătate – focalizarea fondului este încă în discuție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Analiștii militari recomandă Ucrainei schimbarea strategiei pentru a ține piept Rusiei
Analiștii militari recomandă Ucrainei schimbarea strategiei pentru a ține piept Rusiei
Generalul-maior în retragere al armatei australiane Mick Ryan pledează pentru o schimbare a strategiei de război a Ucrainei după ce s-a întors dintr-o vizită în țara sfâșiată de război....
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Bill Gates, #parteneri, #OMS, #pandemia covid 19, #influenta, #guverne , #cazuri covid
Comentarii