Biletele de avion ar putea să se scumpească. Motivele pentru care companiile aeriene "piperează" prețurile

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 11:42
2349 citiri
Biletele de avion ar putea să se scumpească. Motivele pentru care companiile aeriene "piperează" prețurile
Zborurile ar putea să se scumpească din cauza situaţiei financiare a companiilor aeriene FOTO: Unsplash.com

Sectorul aerian a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie, activitatea fiind în totalitate suspendată pentru anumite perioade de timp, iar biletele de avion ar putea deveni mai scumpe, din cauza lipsei capacităţii de rafinare şi a situaţiei financiare a companiilor aeriene, arată o analiză a casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

”Biletele de avion ar putea deveni mai scumpe, din cauza lipsei capacităţii de rafinare şi a situaţiei financiare a companiilor aeriene.

Totuşi, cererea puternică determină câteva dintre cele mai importante companii aeriene europene să emită o perspectivă financiară optimistă pentru tot anul 2023, pe fondul cererii puternice, determinată şi de stilul de lucru la distanţă, dezvoltat în perioada post-pandemică”, spune Radu Puiu, financial analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

”Cum au afectat noile probleme apărute, precum inflaţia şi teama de recesiune, perspectivele din acest sector? Până în prezent, companiile oferă semnale optimiste.

United Airlines a raportat rezultate pentru al treilea trimestru care au depăşit previziunile analiştilor şi au impulsionat acţiunile companiilor aeriene, săptămâna trecută. De asemenea, compania a oferit o prognoză optimistă pentru al patrulea trimestru.

Astfel, firma se aşteaptă ca tendinţele puternice de redresare după pandemie să continue să depăşească presiunile recesiunii de pe plan macroeconomic”, arată analiza.

Călătoriile aeriene se află încă în faza de recuperare post pandemică.

Varianta de lucru hibrid, atât de la birou, cât şi de la distanţă, le oferă clienţilor libertatea şi flexibilitatea de a călători mai des pentru petrecerea timpului liber. De asemenea, provocările externe de aprovizionare vor limita oferta din industrie pentru anii următori.

Rezultatele United continuă începutul pozitiv al sezonului de câştiguri din sectorul aerian.

Delta Air Lines a început sezonul de raportare al sectorului pe 13 octombrie, transportatorul anunţând venituri semnificativ mai ridicate decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.

Transportatorul a oferit şi o perspectivă mai bună decât se aştepta pentru al patrulea trimestru.

Veniturile American Airlines Group din al treilea trimestru au crescut cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, înainte de apariţia pandemiei, în ciuda faptului că transportatorul a zburat cu 9,6% mai puţin.

Directorul general al companiei susţine că nivelul cererii a rămas puternic şi este clar că clienţii din SUA şi din alte părţi ale lumii continuă să aprecieze călătoriile aeriene şi capacitatea de a se reconecta după pandemie.

CEO-ul Delta a afirmat că, deşi sunt conştienţi de factorii de risc macroeconomici, industria călătoriilor înregistrează o redresare contraciclică. Acest aspect este foarte interesant.

”Cererea globală continuă să crească pe măsură ce consumatorii îşi modifică componenţa cheltuielilor, orientându-se către experienţe în detrimentul consumului de bunuri.

Companiile reiau călătoriile şi graniţele internaţionale continuă să se redeschidă. Perspectivele economice prezic pe scară largă recesiuni atât în SUA, cât şi în Europa.

Agenţia de rating S&P Global prognozează o contracţie care va începe în Europa în această toamnă şi în SUA în prima jumătate a anului 2023. Inflaţia ridicată, criza energetică, dolarul american puternic şi alţi factori contribuie la perspectivele economice slabe”, spune analistul.

Delta continuă să înregistreze o cerere puternică, atât pe piaţa internă din SUA, cât şi pentru zborurile transatlantice pentru toamnă.

Rezervările Delta care provin din partea companiilor au revenit la aproximativ 80% din nivelurile din 2019, la sfârşitul lunii septembrie, şi se aşteaptă să crească în intervalul 80-85%, în timpul celui de-al patrulea trimestru.

Cele mai recente date de la Biroul de Statistică al Muncii din SUA arată că tarifele aeriene au crescut cu 42,9% în septembrie, comparativ cu anul trecut.

Directorii Delta au „distrus” orice semn de optimism că tarifele ar putea scădea semnificativ în al patrulea trimestru, adaugă el.

Având în vedere că cererea puternică de călătorii se aşteaptă să continue, compania aeriană prognozează o creştere procentuală în intervalul 10-15% a veniturilor unitare în comparaţie cu 2019.

Creşterea veniturilor unitare, care măsoară suma pe care o companie aeriană o câştigă per pasager per milă, echivalează direct cu tarife de zbor mai mari.

”Mixul amplu de factori negativi îngreunează capacitatea de prognoză a companiilor, ceea ce duce la lipsa unui consens cu privire la cererea viitoare din sector.

În această vară, transportatorii americani au zburat cu aproximativ 15% mai puţin decât au planificat la începutul anului, potrivit grupului Airlines for America (A4A).

Acest aspect împreună cu preţurile ridicate ale combustibilului şi ratele dobânzilor au dus la o creştere puternică a costului de operare a unui singur zbor, în comparaţie cu 2019”, afirmă Radu Puiu.

În schimb, un potenţial val pandemic de iarnă va tensiona probabil şi mai mult aeroporturile şi companiile aeriene care au fost deja afectate de lipsa forţei de muncă în timpul verii.

„Creşterea tarifelor aeriene testează toleranţa călătorilor. Totuşi, această tendinţă ar putea să fie departe de a se încheia şi biletele de avion ar putea deveni mai scumpe, din cauza lipsei capacităţii de rafinare şi a situaţiei financiare a companiilor aeriene.

Deşi poate părea paradoxal, consumatorii au continuat să-şi mărească cheltuielile pentru biletele de avion chiar şi în contextul creşterii preţului la combustibil şi în pofida inflaţiei care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor şi a temerilor de recesiune”, mai spune el.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Bilete avion, #scumpire, #cauze, #inflatie, #combustibil , #avion