Ce faci dacă ai un zbor anulat sau întârziat. Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a primi compensaţii

Duminica, 21 August 2022, ora 23:34
4693 citiri
Ce faci dacă ai un zbor anulat sau întârziat. Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a primi compensaţii
"Cu cât distanța este mai mare, cu atât compensația se apropie de suma maximă de 600 de euro" FOTO Pixabay.com

Situaţia halucinantă din toate aeroporturile lumii, care se perpetuează de câteva luni, nu se va îmbunătăti prea curând, sunt de părere specialiştii din industria aeroportuară.

Motiv pentru care este indicat să cunoşti ce anume ai putea face în anumite cazuri cu totul speciale. Spre exemplu, în cazul în care ai avut un zbor anulat, modificat sau întârziat cu mai mult de 4 ore, poți fi eligibil pentru o compensație de până la 600 de euro, potrivit unei analize recente vola.ro!

Pandemia continuă să afecteze zborurile călătorilor din Uniunea Europeană. Chiar dacă majoritatea restricțiilor au fost ridicate, operatorii de zbor continuă să aibă probleme operaționale, de data aceasta cauzate în mare parte de lipsa de personal, atât navigant (piloți, stewarzi), cât și la sol (operatori de trafic aerian, companii de handling, personal la ghișee).

"Regulamentul 261/2004 al Uniunii Europene (UE) stipulează că ai dreptul la o compensație pentru oricare dintre aceste cazuri: anulare de zbor, modificare sau întârziere mai mare de 2 ore.

Aceste sume variază de la 250 euro până la 600 euro, pentru fiecare pasager, la care se adaugǎ rambursarea suplimentară a cheltuielilor. Acestea includ hrană, cazare și transport pasagerilor în cazul în care zborul are loc cu o întârziere de două sau mai multe ore decât era programat.

În cazul în care companiile aeriene nu respectǎ prevederile legale, rambursarea și/sau compensarea pot fi aplicate prin lege", conform analizei.

Care sunt mai exact condițiile care trebuie îndeplinite pentru eligibilitatea unei compensații

ZBOR SAU COMPANIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ

Condițiile de aplicare a despăgubirilor se aplică:

  • pasagerilor care pleacă de pe un aeroport situat pe teritoriul unei țări a UE în care se aplică tratatele UE;
  • pasagerilor care pleacă de pe un aeroport situat într-o țară din afara UE către un aeroport situat pe teritoriul unei țări a UE în care se aplică tratatele CE, în cazul în care transportatorul aerian de operare al zborului este transportator din UE.

ÎNTÂRZIERI ALE ZBORULUI MAI MARI DE DOUĂ ORE

Dacă zborul are o întârziere de trei sau mai multe ore, ai dreptul la compensare, suma depinzând de itinerariul tău și distanța de zbor: cu cât distanța este mai mare, cu atât compensația se apropie de suma maximă de 600 de euro.

Regulamentul introduce un sistem cu trei trepte de penalizare:

  • în eventualitatea întârzierilor prelungite (două ore sau mai mult, în funcție de distanța de zbor), pasagerilor li se oferă în toate cazurile mese și băuturi răcoritoare și dreptul la două apeluri telefonice gratuite sau la două mesaje telex, fax sau e-mail;
  • dacă ora de plecare este prevăzută pentru ziua următoare, pasagerilor li se oferă de asemenea cazare hotelieră și transportul până la locul de cazare și de la acesta la aeroport;
  • dacă întârzierea este de cel puțin cinci ore, pasagerii au posibilitatea să aleagă între rambursarea costului integral al biletului și, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare inițial.

ANULAREA ZBORULUI DE CĂTRE COMPANIA AERIANĂ

"Ești eligibil în toate cazurile, cu excepția cazului în care zborul tău a fost anulat cu mai mult de 14 zile înainte de data plecării și ți s-a oferit redirecționarea de către compania aeriană în apropierea orelor inițiale de plecare și de sosire. Valoarea exactă a despăgubirii depinde de itinerariul tău și de distanța totală de zbor (indiferent de numărul de escale).

Dacǎ după ce ai primit o nouǎ variantǎ de zbor, totuṣi ai ajuns la destinaṭie cu trei ore sau mai mult după ora programată de sosire (cum ar fi pasagerii ale căror zboruri sunt anulate), poți solicita compensații forfetare de la compania aeriană, cu excepția cazului în care întârzierea este cauzată de circumstanțe extraordinare.

Potrivit principiului egalității de tratament, pasagerii ale căror zboruri sunt întârziate și ale căror zboruri sunt anulate „în ultimul moment” trebuie considerați ca fiind în situații comparabile în ceea ce privește aplicarea dreptului acestora la despăgubiri, deoarece acești pasageri suferă de inconveniente similare, și anume o pierdere de timp.

Drepturile pasagerilor afectați

  • rambursarea costului biletului în termen de șapte zile, la un zbor de retur la punctul de plecare inițial sau la redirecționarea spre destinația lor finală;
  • deservire (mese și băuturi răcoritoare, cazare hotelieră, transportul dintre aeroport și locul cazării, posibilitatea de a efectua apeluri telefonice gratuite sau de a trimite gratuit două mesaje prin telex, fax sau e-mail);
  • compensație în valoare de:

  1. 250 euro pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;
  2. 400 euro pentru toate zborurile în interiorul UE de peste 1 500 km și pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1.500 și 3.500 km;
  3. 600 euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidența punctelor precedente.

REFUZ LA ÎMBARCARE

Ai dreptul la rambursare 100% a biletului și de despăgubiri la fel ca în cazul anulărilor. În plus, ai, de asemenea, dreptul la rambursarea pentru cheltuielile suplimentare precum: mâncare, transport și cazare ca cele listate mai sus, se mai detaliază în analiza vola.ro.

"În cazul în care te-ai oferit voluntar atunci când compania aeriană a solicitat acest lucru, ţi se va rambursa doar biletul inițial și doar în cazul în care nu ai acceptat o alternativă de zbor".

SCHIMBAREA CLASEI DE ZBOR CU UNA INFERIOARĂ

În cazul în care un operator de transport aerian cazează pasagerul la o clasă de călătorie inferioară prețului de achiziție a biletului, atunci, în termen de șapte zile, acesta rambursează:

  • 30 % din prețul biletului pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;
  • 50 % din prețul biletului pentru toate zborurile în interiorul UE de peste 1.500 km, cu excepția zborurilor dintre teritoriul țărilor UE și departamentele franceze de peste mări și pentru toate celelalte zboruri variind între 1.500 și 3.500 kilometri;
  • 75 % din prețul biletului pentru toate zborurile care nu se încadrează în cazurile menționate mai sus, incluzând zborurile dintre teritoriile țărilor UE și departamentele franceze de peste mări.

Situaţiile în care nu se aplică Regulamentul Uniunii Europene

1. Regulamentul Uniunii Europene nu prevede cazuri de forță majoră, precum:

  • condiții meteorologice nefavorabile decolării;
  • erori ale sistemului de zbor din aeroport.

2. În cazul în care zborul a fost oferit gratuit sau prin intermediul unor tarife neaccesibile publicului larg.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bilet avion, #despagubire, #zbor anulat, #aeroport, #vola ro, #zboruri, #pasageri, #pretul , #rambursare